Πώς διαμορφώνεται ο δημοσιονομικός χώρος ενόψει ΔΕΘ – «Τρελά» έσοδα φέρνουν στα κρατικά ταμεία οι αυξημένες τιμές 

Αν κάτι μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη πρώτου μεγέθους από τα όσα ακουστούν από το βήμα της ΔΕΘ, εκείνο θα ήταν μια πιθανή ανακοίνωση για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα ή η επέκταση των μειωμένων συντελεστών σε περισσότερα προϊόντα. Αν και αυτή η οδός μοιάζει η ασφαλέστερη για να «ψαλιδιστούν» οι τιμές στην αγορά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, εντούτοις η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Και υπάρχει λόγος… 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι οι «φουσκωμένες» τιμές στην αγορά φέρνουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από τα αναμενόμενα στα Κρατικά Ταμεία: Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει, άλλο ποσό εισπράττει το Κράτος όταν ο ΦΠΑ εφαρμόζεται σε μια τιμή ενός προϊόντος που κοστίζει για παράδειγμα 100 ευρώ και πολύ μεγαλύτερο όταν η τιμή του ίδιου προϊόντος «εκτοξευτεί» ας πούμε στα 150 ευρώ και την ίδια ώρα ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 24%. 

«Αυγατίζουν» τα κρατικά έσοδα λόγω… ΦΠΑ 

Υπό αυτή την έννοια η έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, αλλά και σε όλα τα προϊόντα «συμφέρει» το Κράτος που βλέπει τα έσοδά του να .. «αυγατίζουν». Πόσο μάλλον, όταν τους τελευταίους μήνες η χώρα μας κατακλύζεται από τουρίστες και άρα ενισχύεται και η κατανάλωση. 

Περισσότερες αγορές προϊόντων σε τιμές που μήνα με τον μήνα αυξάνονται και ενώ ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός, απλά … αυξάνουν και την η εισροή εσόδων στον κρατικό κορβανά. 

Άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου υπήρξε σημαντική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Που οφείλεται αυτή;;; Σε μεγάλο βαθμό και στον ΦΠΑ που ήταν αυξημένος κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ!!

Τα σενάρια για την μείωση ΦΠΑ 

Η ακρίβεια με άλλα λόγια φέρνει -μέσω του ΦΠΑ -έσοδα στο Κράτος που με την σειρά τους συμβάλλουν στην διαμόρφωση του περιβόητου δημοσιονομικό χώρο!! «Χώρο» που διαθέτει κατόπιν η Κυβέρνηση στους οικονομικά ευάλωτους με την μορφή επιδομάτων, ακριβώς προκειμένου εκείνοι να αντιμετωπίσουν… το «κύμα» ακρίβειας!! 

Έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το ότι κυβερνητικό στέλεχος -το οποίο προΐσταται «παραγωγικού» υπουργείου- όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ ήταν κάθετο: Όχι! 

Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει το οικονομικό επιτελείο να κάνει σχέδια ενόψει ΔΕΘ, για την πιθανότητα που ο Πρωθυπουργός επιλέξει να αιφνιδιάσει. 

Μάλιστα στην οδό Νίκης έχουν εκπονήσει ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής. 

Από την πλευρά του όμως το Μαξίμου θέλει να εμφανιστεί πως δεν παρεκκλίνει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίες προέβλεπαν την καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ  11% και 22%, από 13% και 24%.

Επιπλέον εξετάζει την παράταση ή μονιμοποίηση από το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ τα μη αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο που έχουν πάρει παράταση έως το τέλος του έτους. 

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους είχε παραταθεί αρχικά έως τον Ιούνιο και στην συνέχεια παρατάθηκε έως το τέλος του 2022.

 

Exit mobile version