Πώς μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στην σύνταξη και με αυξημένες αποδοχές  

σύνταξη

Την «συνταγή» για να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη, αλλά και να λάβουν αυξημένες αποδοχές, παρέχουν μέσα από την αποκωδικοποίησή τους οι ασφαλιστικοί νόμοι σε όσους πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση.

Η κατοχύρωση «φουσκωμένης» σύνταξης -για παράδειγμα- δεν είναι πια συνάρτηση ενός και μόνον μισθού, αλλά αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση πλασματικών ετών.

Τα πλασματικά χρόνια υπό προϋποθέσεις εξασφαλίζουν και χαμηλότερα όρια ηλικίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, οι εξαγορές πλασματικού χρόνου ασφάλισης «κρύβουν» μικρότερα όρια ηλικίας ως και 9 έτη, μαζί και μεγαλύτερη σύνταξη με κέρδος που αγγίζει τα 250 ευρώ τον μήνα.

Κερδισμένοι από το ισχύον σύστημα είναι όσοι αποχωρούν ακριβώς με 40 έτη ασφάλισης, κάτι που συνιστά στοιχείο «κλειδί».

Το «μυστικό» για «φουσκωμένη» σύνταξη

Άλλο μεγάλο «μυστικό» το οποίο «ξεκλειδώνει» υψηλή σύνταξη είναι η τελευταία οκταετία που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές, καθώς αυτές μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 55% του συντάξιμου μισθού.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει τα τελευταία 7-8 χρόνια 3.000 μικτές αποδοχές μπορεί να πάρει κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ και μαζί με την επικουρική να φτάσει τα 2.000 ευρώ καθαρά.

Οι παλαιοί, πριν από το 1993, ασφαλισμένοι βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς με την προσθήκη πλασματικού χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να βγουν πριν από τα 67 ή ακόμη και πριν από τα 62.

Οι νέοι, μετά το 1993, ασφαλισμένοι με την συμβολή πλασματικών μπορούν να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης μεγαλύτερη σύνταξη.

Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα πλασματικά έτη ασφάλισης

Οι πλασματικοί χρόνοι αξιοποιούνται για να συμπληρωθούν οι εξής συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις:

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να ζητούν πλασματικά έτη και για προσαύξηση της σύνταξης αλλά και για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή να συμπληρώσουν τον συντάξιμο χρόνο που τους λείπει για να αποχωρήσουν.

Στο Δημόσιο οι ασφαλισμένοι, εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με τον πραγματικό συντάξιμο χρόνο που έχουν στην υπηρεσία τους, μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο μόνο για προσαύξηση σύνταξης

Ποιες περίοδοι εξαγοράζονται ως πλασματικές

Ως πλασματικοί χρόνοι θεωρούνται:

Exit mobile version