Πορτογαλία: Συνεχίζονται τα μέτρα λιτότητας με μικρές εκπτώσεις και το 2016

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Κοέλιο στην Πορτογαλία αποφάσισε την παράταση της εφαρμογής πολλών μέτρων λιτότητας και το 2016, αλλά κάπως αμβλυμένων. 

«Είναι προφανώς αδύνατο να έχουμε έναν προϋπολογισμό την 1η Ιανουαρίου του 2016» και αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει «μια σειρά μέτρων για να προληφθεί ο κίνδυνος μιας χρηματοοικονομικής διάλυσης», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει όμως να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, όπου την πλειοψηφία έχουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, που διάκεινται εχθρικά έναντι κάθε συνέχισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας. 

Για να αποφευχθεί η αύξηση του ελλείμματος το 2016, η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο προτείνει την διατήρηση της επιβολής της επιπλέον κράτησης επί των μισθών, αλλά μειωμένης στο 2,6% από 3,5%.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς επιθυμεί επίσης να διατηρήσει σε ισχύ τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αν και θα είναι κατά 20% χαμηλότερες, όπως είχε αποφασιστεί και για το 2015. Η ειδική εισφορά των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων ξεπερνούν τις 4.611 ευρώ τον μήνα θα μειωθεί κατά το ήμισυ, όπως και η ειδική εισφορά των εταιρειών του τομέα της ενέργειας, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Εάν δεν συνεχιζόταν η εφαρμογή αυτών των μέτρων το πορτογαλικό δημόσιο θα αντιμετώπιζε μια τρύπα ύψους «1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016», υποστήριξε η Αλμπουκέρκι, επιμένοντας ότι στόχος της Λισαβόνας είναι να επαναφέρει το πορτογαλικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την οροφή που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε μεν τη δεύτερη θέση στις εκλογές αλλά επιδιώκει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση με μια δική του σε συνεργασία με κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, τάσσεται υπέρ της ταχύτερης μείωσης των πολιτικών λιτότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version