Πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό: Τι θα ζητήσει η Κεραμέως από τους κοινωνικούς εταίρους

Νίκη Κεραμέως

Συναντήσεις διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής αναφορικά με τον κατώτατο μισθό  θα ζητήσει  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

«Μόλις έλαβα το πόρισμα, αμέσως το έστειλα στους κοινωνικούς εταίρους και ζήτησα να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για να ακούσω τις προτάσεις τους. Από την άλλη εβδομάδα θα ζητήσω συναντήσεις διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσουμε αναλυτικά το πόρισμα και εδώ είμαστε για να συζητήσουμε αλλαγές, βελτιώσεις» επεσήμανε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στη πρόταση της Επιτροπής  για τον κατώτατο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης.

Το πόρισμα 

Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο προτεινόμενο σύστημα ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1 ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30 ης Ιουνίου του
τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και

β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

 

Η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς

Στην συνέχεια ανέλυσε  την πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για  επαρκείς κατώτατους μισθούς .

Όπως εξήγησε η υπουργός, στο πόρισμα προτείνεται από το 2028 και μετά να προκύπτει ο κατώτατος μισθός από έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του δύο στοιχεία: τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη, να προστατεύσουμε τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», επεσήμανε η κα Κεραμέως διευκρινίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν προτάσεις και για τους μισθούς του δημοσίου προκειμένου να ισοσκελιστούν με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

«Η αγωνία μας είναι διττή. Αφενός θέλουμε να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα και πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και αφετέρου θέλουμε να θωρακίσουμε και την οικονομία, να φροντίσουμε για τη βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας. Άρα αυτό κάνει αυτός ο μαθηματικός τύπος. Δίνει έναν απλό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο, με τον οποίο θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κοινοτική οδηγία προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

«Όλο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να περιοριστεί η όποια αβεβαιότητα εργαζομένων, να στηριχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζομένων, να στηριχθούν και οι επενδύσεις και η αξιοπιστία συνολικά της οικονομικής ζωής της χώρας» είπε.

Ως προς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υπουργός σημείωσε ότι η Πολιτεία μπορεί να φροντίσει για την ενίσχυση του πλαισίου, ωστόσο είναι καταλυτικής σημασίας «να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών» και να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις, όπως συμβαίνει στον τουρισμό και την εστίαση, και σε άλλους κλάδους.

 

 

 

 

 

Exit mobile version