ΠΟΜΙΔΑ: Η Κύπρος δείχνει το δρόμο για τη φορολογία ακινήτων

Η ΠΟΜΙΔΑ, με αφορμή τις αναφορές κυπριακών μέσων ενημέρωσης ότι το υπουργικό Συμβούλιο της χώρας αποφάσισε πως ο συντελεστής του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας μειώνεται ενιαία στο 0,5‰ -μισό τοις χιλίοις- (από 6 έως 19‰ που ήταν για τα έτη 2013 και μετά), ενώ ταυτόχρονα καταργούνται τα Δημοτικά και Κοινοτικά Τέλη Ακινήτων (κτηματικός φόρος) και μειώνεται στο μισό ο Φόρος Μεταβίβασης, επισημαίνει ότι αυτό είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Καλεί μάλιστα το ελληνικό υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα, να ακολουθήσει την κίνηση της Κύπρου, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που κρύβει μέσα της η οικοδομή και η κτηματαγορά και όχι να συνεχίσει την κατεδάφιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και τη σφαγή των φορολογουμένων, που -όπως επισημαίνει- κατά ορισμένους μάλιστα αποτελεί και επιβεβλημένο μέσο πολιτικής «τιμωρίας» τους…

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

«Με τις βαρυσήμαντες αποφάσεις για τη φορολογία ακίνητης περιουσίας που ελήφθησαν χθες, η Κυπριακή κυβέρνηση δείχνει ποιος είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση, τα μνημόνια και την ύφεση.

Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο συντελεστής του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας μειώνεται ενιαία στο 0,5‰ -μισό τοις χιλίοις- (από 6 έως 19‰ που ήταν για τα έτη 2013 και μετά), ενώ ταυτόχρονα καταργούνται τα Δημοτικά και Κοινοτικά Τέλη Ακινήτων (κτηματικός φόρος) και μειώνεται στο μισό ο Φόρος Μεταβίβασης!

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου στη σχετική εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η εξής:

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και ειδικά η κατάργηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Τέλους που επιβάλλεται σε επίπεδο Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και η μονιμοποίηση της μείωσης των μεταβιβαστικών τελών στο 50% αποσκοπούν στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους επί των συναλλαγών και κατοχής ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και της απλοποίησης του όλου πλαισίου εφόσον αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού άχθους και του κόστους συμμόρφωσης των πολιτών.

Η επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, επίσης προκρίνεται στα πλαίσια της ελάφρυνσης και απλοποίησης του όλου συστήματος αλλά και λόγω του ότι θεωρείται πιο δίκαιος και περιορίζει τις στρεβλώσεις. Οι κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές στα ακίνητα αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν κίνητρα για φόρο-αποφυγή και αντικίνητρα για επενδύσεις».

Στη χώρα μας δυστυχώς αντίθετα, υιοθετήθηκαν κλιμακωτοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, στο συμπληρωματικό φόρο του οποίου για το 2016 κλιμακώνονται μέχρι 1,15%, είναι δηλαδή μέχρι 23 φορές υψηλότεροι από το συντελεστή φορολογίας στην Κύπρο, χωρίς καν να υπολογιστεί ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανεβάζει τη συνολική επιβάρυνση ακόμη και στο 3%.

Και αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος ο οποίος αυξήθηκε περί το 36% στα χαμηλά εισοδήματα (από 11% σε 15%) και φτάνει έως και το 55% μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης στα υψηλότερα, οπότε το συνολικό αποτέλεσμα ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος είναι απόλυτα δημευτικό.

Παρόμοιες παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων υιοθετήθηκαν πρόσφατα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ρουμανία κ.ά.

Το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι σε αντίθεση με τους καταθέτες ή τις επιχειρήσεις, δεν μπορούν να μεταφέρουν την ιδιοκτησία τους σε χώρες με φυσιολογικά φορολογικά συστήματα, όπως η Κύπρος. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο, τόσο για την εθνική οικονομία η οποία δεν πρόκειται να ανακάμψει αν δεν δώσει μια μικρή έστω “ανάσα” στην οικοδομή και την κτηματαγορά της, αλλά και στην ελληνική οικογένεια, που βλέπει την αξία της περιουσίας της να εκμηδενίζεται ακριβώς από την εξοντωτική αυτή φορολογία, την οποία δεν έχει πλέον χρήματα για να συνεχίσει να την καταβάλει…

Με την ευκαιρία αυτή, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που κρύβει μέσα της η οικοδομή και η κτηματαγορά και όχι να συνεχίσει την κατεδάφιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και τη σφαγή των φορολογουμένων, που κατά ορισμένους μάλιστα αποτελεί και επιβεβλημένο μέσο πολιτικής “τιμωρίας” τους…».


Exit mobile version