ΠΟΜΙΔΑ: Αυτά είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του νέου ΕΝΦΙΑ

Τα κυριότερα θετικά και αρνητικά στοιχεία που περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου φορολογίας των ακινήτων, ότι ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 10 δόσεις και ότι η δομή του νέου φόρου αλλάζει καθώς προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες που στην πλειοψηφία τους ήταν αυξητικές, εντάσσονται νέες περιοχές επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και ενσωματώνεται στον βασικό φόρο ο συμπληρωματικός φόρος. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται συνολικά για τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε σχετικά ότι το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο είπε ότι αύξηση θα σημειωθεί μόνο για το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία του είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.

Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ, συμπλήρωσε.

Τις σημερινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για τον νέο ΕΝΦΙΑ σχολίασε η ΠΟΜΙΔΑ.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, θετικά στοιχεία της ρύθμισης για το νέο ΕΝΦΙΑ είναι μεταξύ άλλων η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια, η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα αλλά και η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου ενώ στα αρνητικά στοιχεία της ρύθμισης συμπεριλαμβάνονται η επιβολή ενός νέου τύπου ”συμπληρωματικού φόρου” ανά ακίνητο αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, η ανυπαρξία “κόφτη” στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προΐσχύσασες αντικειμενικές αξίες αλλά και η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

” Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση της, σε μια σύντομη αποτίμηση των ανακοινώσεων για το ΕΝΦΙΑ, και χωρίς γνώση των λεπτομερειών στις οποίες όλοι γνωρίζουμε …ποιος κρύβεται, παρατηρούμε τα εξής:

-Τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:

Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκατ. σε σχέση με το 2018.

Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που ‘μάτωσε’ κυριολεκτικά να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.

Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.

Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

-Τα κυριότερα αρνητικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης είναι:

Η επιβολή ενός νέου τύπου ”συμπληρωματικού φόρου” ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, όπως έχει ζητήσει με επιμονή η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ανυπαρξία “κόφτη” ΄στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προΐσχύσασες αντικειμενικές αξίες.

Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.

Η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν το φόρο στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όπως ισχύει για το φόρο εισοδήματος.

Γενικά φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός «δύσπεπτου» και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου. Όμως το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…”.


Exit mobile version