Μόλις στα 130 εκατ. ευρώ τοποθετείται η ελληνική έκθεση στην δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία. Σε Ισπανία-Γαλλία το μεγαλύτερο ρίσκο με 82,3 και 38,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι κίνδυνοι βύθισης σε ύφεση και η μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται ισχυρό πλήγμα με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, την κατάρρευση της λίρας και των φόβων που υπάρχουν για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.
Οι φόβοι για πιθανή μετάσταση στη χώρας μας, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η πίεση στα ιταλικά ομόλογα δείχνουν ικανά να συνεχίσουν να επηρεάζουν έντονα αρνητικά τις εγχώριες αξίες, αφού πέραν των τραπεζών μετοχών και οι αποδόσεις του 10ετους ελληνικού ομολόγου έχει κινηθεί κοντά στο 4,3% από 3,8% στο τέλος Ιουλίου.
Παράλληλα, σημαντική έκθεση, σε απόλυτο μέγεθος, εμφανίζει η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ελβετία με ποσά από 17 δισ. δολάρια έως 6 δισ. δολάρια, τα οποία ωστόσο σε ποσοστιαίο επίπεδο ως προς το ενεργητικό των τραπεζών τους είναι πάρα πολύ μικρό.
Ταυτόχρονα, η αρνητική επίδραση σε μέρος αυτός των ποσών είναι ακόμα μικρότερη αφού εμφανίζονται σε τοπικό νόμισμα. Η περίπτωση της Ισπανίας είναι χαρακτηριστική αφού από τα 82,3 δισ. δολάρια που εμφανίζει ως συνολική έκθεση στη γειτονική χώρα, τα 47,5 δισ,. περίπου είναι σε τοπικό νόμισμα. Για την Γαλλία, από τα 38,4 δισ. δολάρια, τα 18,3 δισ. δολάρια είναι σε τουρκικές λίρες. Περίπου παρόμοια είναι εικόνα και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που μειώνει την συνολική αρνητική επίδραση σημαντικά.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού στη γειτονική χώρα, των αποδόσεων των ομολόγων και την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υποδηλώνουν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση,παρά το ανοδικό πρώτο εξάμηνο. Η ύφεση ωστόσο θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της χώρας μας.
Το ερώτημα συνεπώς είναι αν η πτώση της λίρας ωθήσει την τουρκική οικονομία σε ύφεση γρήγορα και προκαλέσει μια τραπεζική κρίση άμεσα στη γειτονική χώρα. Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό χτύπημα για όλες τις αναδυόμενες αγορές, άρα και την Ελλάδα, ακόμη και αν οι ευρύτερες οικονομικές αρνητικές επιπτώσεις ήταν πολύ μικρές.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά και πέραν του προφανή βραχυπρόθεσμου κινδύνου, εκτός εάν υπάρξει σημαντική υποχώρηση στα νομίσματα και τις επενδύσεις σε μια σειρά αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών, το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρήσουν μόλις ισορροπήσει η ισοτιμία και ο φόβος. Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να είναι ένα καμπανάκι για τους πιθανούς κινδύνους και του τι μπορεί να συμβεί και σε άλλες οικονομίες καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποσύρουν σταδιακά την άφθονη ρευστότητα από το παγκόσμιο σύστημα.
Οι χρηματοπιστωτικές εντάσεις και κρίσεις είναι πάντα πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, αφού πολλά από τα κεφάλαια που είχα διοχετευτεί στην αγορά κυνηγούσαν υψηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία.
Πηγή: euro2day.gr