Του Τάσου Δασόπουλου
Το κίνδυνο του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν αρχίσει να διαβλέπουν στο υπουργείο οικονομικών αν δεν παρέμβει άμεσα «ο από μηχανής θεός» με την μορφή μιας σωτήριας πολιτικής επέμβασης από το Βερολίνο.
Οι απαιτήσεις της τρόικας όπως αποτυπώνονται στο e-mail που έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών, ούτε καν διαπραγμάτευσης. Η μακρά διαβούλευση που ξεκίνησε από το Παρίσι Ι στις αρχές Σεπτεμβρίου παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έχει «κάνει βήματα» βρίσκεται πολύ μακριά από το καταλήξει σε συμφωνία.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Η υιοθέτηση των μέτρων που ζητά η τρόικα θα σήμαινε καταστροφή για την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Η μη υιοθέτηση νέων μέτρων όμως κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας
Μετά από τρείς μήνες διαπραγματεύσεων – έστω και από απόσταση – οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν όλο και περισσότερα.
Ανοικτά θέματα από το Μάρτιο
Το γιατί το Ταμείο εμφανίζεται τόσο αδιάλλακτο κάνει σαφές πηγή του Διεθνούς Οργανισμού στην οποία απευθύνθηκε το «Enikonomia» Στην συγκεκριμένη ερώτηση θύμιζε ότι το 70% των θεμάτων συζητά σήμερα το ΔΝΤ με την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά από την διαπραγμάτευση του περασμένου Μαρτίου Τόνιζε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει ότι μετά την διπλές εκλογές του Μαίου ( Ευρωεκλογές και Δημοτικές ) τα θέματα θα έτρεχαν και θα είχαν κλείσει μέσα στον Οκτώβριο , κάτι που δεν έγινε.
Συνεχείς αναβολές
Η αλήθεια είναι ότι από το Μάρτιο γνωρίζαμε ότι στο τραπέζι βρισκόταν το θέμα του δημοσιονομικού κενού των 2 δις – τότε – Το ποσό αυξήθηκε στα 2,5- 2,6 δις ευρώ μετά την ρύθμιση των 100 δόσεων και άλλες μονομερείς ενέργειες όπως η έκπτωση κατά 30% του ειδικού τέλους αλληλεγγύης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό παρότι ήταν όρος του μνημονίου από το 2013 παραπέμφθηκαν στο τέλος του 2014 για να προηγηθούν η νέα αναλογιστική μελέτη και η μελέτη του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων . Εργασιακά θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις η επαναφορά της ανταπεργίας και ο συνδικαλιστικός νόμος συζητήθηκαν και τον περασμένο Φεβρουάριο. Η διευθέτηση των κόκκινων δανείων είναι επίσης θέμα που τρέχει – χωρίς να καταλήξει – από τις αρχές του χρόνου.
Μόνο με παρέμβαση η επιστροφή της Τρόικα
Ποια όμως μπορεί να είναι η συνέχεια; Ένα ακόμη «κλείσιμο» σαν αυτό του Μαρτίου Μπορεί να γίνει αυτό τώρα που Ελλάδα ετοιμάζεται να αλλάξει καθεστώς;
Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης τόνιζαν ότι ζητούμενο σε αυτή την δύσκολη φάση είναι το αν η Γερμανία είναι πρόθυμη να ασκήσει την επιρροή της στο ΔΝΤ ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με λιγότερα από όσα απαιτεί σήμερα από την Ελλάδα. Διπλωματικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες αποκλείουν για την ώρα το ενδεχόμενο αυτό τονίζοντας ότι «οι Γερμανοί «έχουν κουραστεί να ακούν τους Έλληνες να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις τις οποίες στην συνέχεια αρνούνται να εκπληρώσουν».
Στο ερώτημα αν το Βερολίνο έχει ως «εμπροσθοφυλακή» το ΔΝΤ για την εξασφαλίσει όσα το ίδιο θέλει να κάνει από την Ελλάδα χωρίς να το χρεωθεί οι ίδιες πηγές απαντούσαν « Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει».
Εξάμηνη παράταση του μνημονίου
Δεν είναι τυχαίο όμως ότι σε παρέμβαση του πριν από περίπου 15 ημέρες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει- πριν γίνει νύξη για τεχνική παράταση – για εξάμηνη παράταση του μνημονίου ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Χωρίς μια λύση που θα κάλυπτε όλες τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις των επομένων μηνών ο «από μηχανής θεός» δεν πρόκειται να επέμβει.