Πολιτικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί μια «συνολική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πραγματοποιούνται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ αναμένει διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος.
Όταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρίνισαν, δε, ότι εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιες πηγές εκτιμούν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων. Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.