Quantcast
Ποιοι βλέπουν "κρυφές " μειώσεις έως και 22% στις συντάξεις τους και γιατί - enikonomia.gr
share

Ποιοι βλέπουν “κρυφές ” μειώσεις έως και 22% στις συντάξεις τους και γιατί

δημοσιεύτηκε:

” Κρυφές ” μειώσεις έως και 22% φαίνεται πως βλέπουν στις συντάξεις αρκετοί ασφαλισμένοι. Αυτό συμβαίνει λόγω των κρατήσεων που επιβάλλει η Εφορία στους παραπάνω αλλά και εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας. Συνεπώς οι κρατήσεις που επιβάλλονται στις  συντάξεις είναι οι εξής:

1. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Τον φόρο αυτό τον πληρώνουν 400.000 ασφαλισμένοι επειδή έχουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά αυτή επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ και είναι κλιμακωτή δηλαδή από 3% έως 14%. Επίσης επισημαίνεται πως ο φόρος αυτός είναι διπλός και άδικος για τους φορολογούμενους αυτούς.

2.Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη.

Εφαρμόζεται κράτηση 6% επί του αρχικού μεικτού ποσού κάθε σύνταξης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

3. Φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Μετά την αφαίρεση των παραπάνω κρατήσεων, το τελικό ποσό σε 12μηνη βάση αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου. Σε αυτό εφαρμόζεται η φορολογία εισοδήματος σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη. Δηλαδή, η φορολόγηση είναι  κλιμακωτή προοδευτική με την αναλογούσα έκπτωση φόρου, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

4.Προσωπική διαφορά.

Δεν μπορούν να λάβουν τις μελλοντικές αυξήσεις συνολικά 770.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το 2016) λόγω της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό λειτουργεί ως “κόφτης” στους παραπάνω φορολογούμενους και αυτό εφαρμόζεται μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.

Σημείωση: Δεν θα λάβουν φέτος την ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ, όπως έγινε πέρυσι. Το μέτρο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης για το 2025.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.