Περισσότερα από δέκα κινεζικά επενδυτικά σχήματα, δημόσια και ιδιωτικά, έχει κινητοποιήσει το Πεκίνο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με στόχο να αναζητήσουν ώριμα ή υπό ωρίμανση πεδία για νέες συνεργασίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Η υπό ολοκλήρωση εξαγορά του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ από την Cosco και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα ενεργοποίησαν τους σχετικούς σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ενός άτυπου διαρκούς ελληνοκινεζικού επενδυτικού forum.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι πρώτες επαφές με την ελληνική αποστολή έλαβαν χώρα στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις αρχές αυτής της εβδομάδας εκπρόσωποι των κινεζικών ομίλων επισκέφθηκαν την Αθήνα, όπου και πραγματοποίησαν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με το ΤΑΙΠΕΔ. Από τους δέκα χρηματοοικονομικούς οίκους ξεχωρίζουν η China Development Bank και η China Reform Holdings Corp Ltd. Η China Development Bank βρίσκεται στην Αθηνά από το 2010 και αποτελεί έναν εκ των βασικών χρηματοδοτών των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά. Η China Reform Holdings Corp Ltd λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών. Μέσω των θυγατρικών της, επικεντρώνεται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και άλλες εταιρικές καταστάσεις.
Στο ρόστερ των χρηματοοικονομικών ομίλων, που εξετάζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις την αναβάθμιση της παρουσίας τους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και η China Export & Credit Insurance Corporation. Ευρύτερα γνωστή ως Sinosure, ειδικεύεται στις εξαγωγικές πιστώσεις και έχει, όπως και η China Development Bank, έντονο ενδιαφέρον και χαρτοφυλάκιο για την ποντοπόρο ναυτιλία.
Στον συγκεκριμένο κλάδο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες συμφωνίες τα τελευταία χρόνια, λόγω των ναυπηγήσεων των Ελλήνων εφοπλιστών στην Κίνα, κυρίαρχη είναι η Export-Import Bank of China (ExIm). Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι δύο κινεζικές τράπεζες και η νεοεισελθούσα China Everbright Bank έχουν ενεργές χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ. δολ. σε ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Μαζί με άλλες ομοεθνείς τράπεζες και οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, τα κινεζικά τραπεζικά συμφέροντα διαθέτουν χαρτοφυλάκιο στην ελληνική ναυτιλία άνω των 5 δισ.
Στην ομάδα των κινεζικών ομίλων που προαναφέρθηκε συμμετέχει και η China Merchants Group, που είναι ο βασικός μέτοχος της China Merchants Bank, με σημαντική διεθνή επενδυτική δραστηριότητα. Στη λίστα βρίσκεται και η CM International Holding Pte.Ltd., η οποία χρηματοδοτεί με 5 δισ. δολάρια την ανάπτυξη βιομηχανικού πάρκου στην Ινδονησία, αλλά και η εκ των μεγαλυτέρων κινεζικών χρηματιστηριακών China Securities. Οι υπόλοιποι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην κινεζική αυτή πρωτοβουλία είναι οι Beijing Guoneng Zhonglin Investment Holding, Beijing World XinDa Cci Capital, Ying Sen Investment, Beijing Zhongnan Tiancheng Investment, China Huayang Economic and Trade Group, Ruihui Jiahe Investment Company και Beijing Kai Xin Rong Investment.
Πηγή: Η Καθημερινή