Quantcast
Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 3 χρόνια - enikonomia.gr
share

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 3 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για μία τριετία ορισμένοι φορολογούμενοι.

Αυτό αφορά όσους έχουν κτίσματα μετά του αναλογούντος σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής οικοπέδου. Δηλαδή αυτά βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Αυτό περιλαμβάνεται στα μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής  που ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024.

Επίσης δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια και όσοι έχουν κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίζεται πως αυτό αφορά τα κτίρια που έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2023: Πότε πρέπει να εξοφληθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2024 θα πρέπει να εξοφλήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την  τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτους 2023 από τις 11 δόσεις. Αυτό αφορά  όσους δεν  έχουν πληρώσει τον φόρο εφάπαξ ωστόσο έχουν επιλέξει να τον καταβάλλουν με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο απαλλαγή 100% από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ έχουν φέτος οι οικογένειες που έχουν 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό είναι προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.