Ποια ακίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ – Ετοιμάζει πάνω από 100 ελέγχους

ακίνητα

Συνολικά 2.500 ελέγχους σε υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών προγραμματίζει η ΑΑΔΕ. Μάλιστα η Αρχή θα δώσει προτεραιότητα σε αυτές που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2024  ενώ την ίδια στιγμή θα διενεργήσει περισσότερους από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να εντοπίσει ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται δε πως αυξήθηκαν οι δωρεές και γονικές παροχές  κυρίως επειδή αναπροσαρμόστηκε το όριο του αφορολογήτου στις 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Υπενθυμίζεται δε πως το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ισχύει για ακίνητη και κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) .

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα εστιάσει κυρίως στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ  που είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, στο εμβαδόν των ακινήτων καθώς και στην αναγραφόμενη τιμή στο συμβόλαιο.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ερευνήσει στα ακίνητα που έχουν γίνει μεταβιβάσεις για το εάν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία οι συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες είναι υπεύθυνοι και σε περίπτωση παράβασης βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση η Αρχή θα δώσει βάρος σε υποθέσεις του 2018 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης και μετά θα εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Αυτές αφορούν ακίνητα που δεν εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και το βάρος θα πέσει στις περιπτώσεις μη αποδοχής από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξίας από την ΔΟΥ, σε διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή όταν η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Οι απαλλαγές

Επίσης η ΑΑΔΕ θα ελέγξει εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας αλλά θα  ελεγχθούν και εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Η απαλλαγή χορηγείται σε κάθε ανήλικο ή άγαμο που έχει κατοικία αντικειμενικής αξίας  μέχρι 200.000 ευρώ και μέχρι 250.000 ευρώ σε κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Επιπλέον  χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

 

Exit mobile version