Πλειστηριασμοί: Ποιο μοντέλο εξετάζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο

πλειστηριασμοί

“Παγώνουν” οι πλειστηριασμοί ακινήτων στη χώρα μας μέχρι να αλλάξει ο νέος νόμος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Κόντρα”  το σίγουρο είναι τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν  ένα νέο μοντέλο για να περιορίσουν την ασυδοσία των κορακιών των εισπρακτικών εταιρειών. Για αυτό προσανατολίζονται  να παγώσουν οι πλειστηριασμοί για ένα διάστημα μέχρι να καταλήξουν σε ένα νέο νόμο που θα προστατεύει τους ευάλωτους.

Το κυπριακό μοντέλο

Δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να επαναγοράζουν το χρέος σε τιμές που το εξαγοράζουν οι διαχειριστές κόκκινων δανείων. Σε κάθε περίπτωση με τον σημερινό νόμο  η κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί αν αρχίσουν μαζικοί πλειστηριασμοί θα είναι μη διαχειρίσμη. Οι οριστικές ανακοινώσεις δεν πρόκειται να βραδύνουν αν και το ζήτημα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς αφού η επενδυτική βαθμίδα έχει συνδεθεί καλώς ή κακώς με την αποκατάσταση ευρυθμίας στην οικονομία και ο τομέας των ακινήτων θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας.

Σύμφωνα με  την εφημερίδα “Κόντρα”   το θέμα έχει απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων μελετούν το κυπριακό μοντέλο το οποίο αξιοποιήθηκε στον τομέα των ακινήτων και κατά το παρελθόν. Θεωρούν προς τούτο ότι  υπάρχουν και στην Ελλάδα περιθώρια για μια ολιγόμηνη αναστολή πλειστηριασμών προκειμένου να δοθεί χρόνος το θέμα να αντιμετωπιστεί επί νέας βάσεως.

Στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ” έδωσε σήμα” για αναστολή μέχρι τέλος Οκτωβρίου  κάθε πλειστηριασμός κύριας κατοικίας με τρέχουσα αξία μέχρι και 350.000 ευρώ.

Έτσι μετά  μετά την κυβερνητική ρύθμιση τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς  πιστώσεων ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 δεν θα προβούν σε πλειστηριασμό ακινήτων  που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι 350.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version