Πλειστηριασμοί: Οι τρεις τρόποι για να τους… φρενάρετε – Έρχεται νέο πλαίσιο για τους servicers

πλειστηριασμοί

Τους τρεις τρόπους για να “φρενάρουν” τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους οι δανειολήπτες εξήγησε η δικηγόρος  Κατερίνα Φραγκάκη μιλώντας στο MEGA. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι είτε να εντάξουν αυτές τις ημέρες την οφειλή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό είτε να στείλουν πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους τους σε εταιρεία διαχείρισης είτε να καταθέσουν στα δικαστήρια ανακοπή για να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού για οικονομικούς λόγους.

Η κυρία Φραγκάκη  υπενθύμισε πως με βάση τον Κώδικα  της Πολιτικής Δικονομίας δεν γίνονται πλειστηριασμοί τον Αύγουστο, ωστόσο επεσήμανε πως αυτοί θα γίνουν  τον Σεπτέμβριο και για αυτό τον λόγο οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν ένα από τα παραπάνω μέτρα για να μπορέσουν να σταματήσουν τον πλειστηριασμό.

Επίσης ρωτήθηκε για ποσό καιρό μπορεί να σταματήσει κανείς τον πλειστηριασμό. «Αυτό γίνεται ανάλογα το ένδικο μέσο που θα ακολουθήσουμε» απάντησε ωστόσο επεσήμανε πως  «μπορεί να σταματήσει ολόκληρη η διαδικασία του πλειστηριασμού είτε να ανασταλεί η διαδικασία όπου εκεί θα πρέπει  ο οφειλέτης να βρει  μια εξωδικαστική ρύθμιση προκειμένου το συγκεκριμένο πρόσωπο να μπει σε μια ρύθμιση και να πληρώνει τη δόση στην οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί».

Έρχεται νέο πλαίσιο για τους servicers

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως θα αλλάξει το πλαίσιο των servicers για την ενημέρωση της οφειλής του δανειολήπτη και τους τόκους.  Υπενθύμισε δε πως ακόμη και να γίνει παύση και μετά προχωρήσει η οικία του δανειολήπτη σε πλειστηριασμό θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις με τόκους.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να πληρώνουμε και ποιοι είναι οι τόκοι. Υπήρξε και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που ο κόσμος σταμάτησε να γνωρίζει τι πρέπει να πληρώνει. Άρα θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση από τα funds. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών για τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης που δεν ενημερώνουν τον κόσμο και ξεκινάνε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς χωρίς ωστόσο να τους έχουν δώσει ουσιαστικά μια λύση στο πρόβλημα τους».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Servicers: Ποιες αλλαγές έρχονται με το νέο πλαίσιο

Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.Δηλαδή οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις δόσεις, το επιτόκιο. Αλλά θα υπάρχει και επιβολή ποινών στους servicers όταν αυτοί  δεν θα  παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

Φρένο και περιορισμοί για εισπρακτικές εταιρείες

Πριν από κάθε ενέργεια να επιβεβαιώνεται η οφειλή και να γίνεται ταυτοποίηση οφειλέτη.

Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται 1 φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά και κατά τις εργάσιμες ημέρες από ώρα 9:00 – 20:00.

Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αρμόδια για καταγγελίες πολιτών:

Δεν πρέπει να καλούν στην εργασία

Ούτε να δίνουν στοιχεία σε πρόσωπο χωρίς εξουσιοδότηση

Να μην καλούν με «απόκρυψη».

Να ενημερώνουν ότι η κλήση καταγράφεται και τα στοιχεία διατηρούνται για 1 έτος.

Δεν επιτρέπεται να απειλούν ή να εξυβρίζουν

Πρόστιμο Υπουργείο Ανάπτυξη 5.000 έως 500.000

 

 

 

Exit mobile version