“Παγώνουν” έως τις 15 Μαρτίου οι πλειστηριασμοί και γενικότερα η δυνατότητα χρήσης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μετά τη συμφωνία που επήλθε για το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα euro2day.gr, οι θεσμοί αποδέχθηκαν την προσέγγιση της κυβέρνησης για την ανάγκη παράτασης της απαγόρευσης, συμφωνώντας σε δίμηνη διάρκειά της.
Η συμφωνία προβλέπει μερική επανεκκίνηση πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από τις 16 Μαρτίου. Η προστασία θα διατηρηθεί μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και για περιορισμένο διάστημα (σ.σ. ως τον Ιούνιο του 2021).
Πρόκειται για εξέλιξη που πλήττει τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να αρθεί, άμεσα, η γενική απαγόρευση για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και να παραμείνει μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν κάνει χρήση μέτρων στήριξης (Γέφυρα, moratoria).
Επίσης, την Τρίτη υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του υπουργού Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
Πρώτον, το εργασιακό νομοσχέδιο, που τελεί υπό επεξεργασία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην άνοιξη.
Δεύτερον, η μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, θέμα το οποίο επίσης προχωρά. Το υπουργείο αναμένει τις απαραίτητες μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική, βιωσιμότητας δημοσίου χρέους), που εκπονούνται.
Τρίτον, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για την υφιστάμενη κατάσταση και το σχεδιασμό, υπό το πρίσμα και των σημερινών ανακοινώσεων για την τοποθέτηση project manager και ομάδας έργου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής.
Τέταρτον, το θέμα της μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) προς αυτήν την κατεύθυνση.