Εισαγγελική παρέμβαση για «παραβίαση δικαστικού απορρήτου» στην απόφαση για τους πλειστηριασμούς από funds

πλειστηριασμοί

Να διενεργηθεί εκ νέου προκαταρκτική εξέταση για τη «παραβίαση δικαστικού απορρήτου» για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds  ζήτησε η αντεισαγγελέας Εφετών Αικατερίνης Ρούμπου και επέστρεψε τη δικογραφία.

Πρόκειται για το αδίκημα του άρθρου 251 ΠΚ και με αυτόν τρόπο η  απόφαση της αντεισαγγελέα Εφετών ανοίγει παράθυρο ελπίδας για πολλούς δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα funds.

Υπενθυμίζεται πως πριν συζητηθεί η υπόθεση αυτή στον Άρειο Πάγο ,η  Τράπεζα της Ελλάδος  το 2022 είχε προανήγγειλε την θετική για τα funds απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμοποίησή τους ή όχι να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Ωστόσο  η υπόθεση των funds συζητήθηκε τέλη Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο και μετά το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ των funds, δίνοντας τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς  και  στις 16 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε και η σχετική απόφαση

Ολόκληρο το άρθρο  251 του ΠΚ

Το άρθρο 251 του ΠΚ που ερευνά η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει:

«Όποιος καλείται κατά νόμο να ασκήσει δικαστικά καθήκοντα ή ο διαιτητής, αν με οποιονδήποτε τρόπο γνωστοποιεί σε άλλον, αφήνει να περιέλθει στην κατοχή ή γνώση άλλου, ανακοινώνει ή διαδίδει δικαστικό απόρρητο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν με την πράξη σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον οποιοδήποτε όφελος ή να βλάψει άλλον, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Η παράβαση αυτή τιμωρείται και αν τελέστηκε μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και εκείνος στον οποίο το δικαστικό απόρρητο ήταν προσιτό λόγω της υπηρεσίας του ή της συμμετοχής του στη διαδικασία ως δικηγόρου ή διαδίκου. Το δικαστικό απόρρητο κατά το άρθρο αυτό αφορά γεγονότα, έγγραφα ή πληροφορίες όταν αυτά σχετίζονται με:

α) συνεδρίαση δικαστικού συμβουλίου,

β) διάσκεψη ή μυστική ψηφοφορία,

γ) πράξεις που διενεργούνται στη διάρκεια της ανάκρισης,

δ) συνεδρίαση δικαστηρίου που έχει διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, όταν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της προκαλείται κίνδυνος προσβολής άλλου ή ε) στοιχεία που σχετίζονται με διαιτησία ή διαμεσολάβηση, όταν η δημοσιοποίησή τους δημιουργεί κίνδυνο προσβολής».

 

 

Exit mobile version