Πλέγμα μέτρων που εξασφαλίζει την παραμονή και την ανέλιξη των γονέων στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχέδιο που ενισχύει την προώθηση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα και δίνει σημαντικές ανάσες στους εργαζόμενους γονείς.
Οι διατάξεις, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται από υπηρεσιακά στελέχη της οδού Σταδίου, θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή πριν από το καλοκαίρι. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αλλάζουν το τοπίο στην αγορά εργασίας και συμβάλλουν σημαντικά στην εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμάζονται μεγάλες αλλαγές τόσο στην άδεια πατρότητας που λαμβάνει ο πατέρας, όσο και στη γονική άδεια, που πλέον θα αποτελεί αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές στο enikonomia.gr.
Το πλάνο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει αύξηση της γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού στους 6 μήνες από τέσσερις που είναι σήμερα, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον δικαιούχοι θα είναι και οι δύο γονείς. Η άδεια, την οποία θα δικαιούται κάθε γονιός εφόσον εργάζεται, θα χρησιμοποιείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών. Για τους δύο πρώτους μήνες οι δικαιούχοι θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι θα είναι άνευ αποδοχών.
Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους μπαμπάδες να λαμβάνουν 14 ημέρες άδειας και όχι 2 ημέρες, όπως ισχύει σήμερα. Ο εκάστοτε εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια στο εργαζόμενο πατέρα, ενώ θα προβλέπονται κανονικά αποδοχές για το διάστημα της απουσίας και δεν θα υπάρχει συνάρτηση με την προηγούμενη απασχόληση ή την προϋπηρεσία του εργαζόμενου. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του enikonomia.gr ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία τοκετού, ενώ το υπόλοιπο των 12 ημερών θα χορηγείται συνολικά ή τμηματικά εντός ενός μηνός από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού.
Προς την ίδια κατεύθυνση, προωθούνται ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους ανήμπορους γονείς να λαμβάνουν πενθήμερη άδεια ετησίως και προστατεύουν τους νέους πατέρες από την απόλυση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό. Τέλος, στον καμβά των μέτρων περιλαμβάνονται ακόμη διευκολύνσεις για γονείς που έχουν δίδυμα ή τρίδυμα και καθιέρωση διήμερης άδειας ανωτέρας βίας για όσους γονείς το έχουν ανάγκη.
Πλέγμα μέτρων για εργαζόμενους γονείς: Τι θα ισχύσει με τη γονική άδεια – Οι αλλαγές που σχεδιάζονται
δημοσιεύτηκε:
11:47
, 5 Φεβρουαρίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα