Πιο κοντά στο τραπέζι του διαλόγου με το swap χρέους

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των δανειστών κατά της διαπραγμάτευσης που επιθυμεί η Ελλάδα κατέρριψε χθες με την συνέντευξη του στους Financial Times o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος αντί για κούρεμα πρότεινε ένα μενού ανταλλαγής για το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα βέβαια «καθησύχασε» και τους δανειστές για την συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής διαβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικοί προϋπολογισμοί θα παραμείνουν ισοσκελισμένοι και κάθε χρόνο η χώρα θα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 1 – 1,5% του ΑΕΠ.

Με τον τρόπο αυτό και έριξε την μπάλα το γήπεδο των δανειστών να αποδείξουν αυτά που λένε, θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανασάνει από την πολυετή λιτότητα και να μπορέσει να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Παράλληλα χθες στο City του Λονδίνου είπε ξεκάθαρα ότι οι κλεισμένες αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν μετά από ένα έλεγχο της διαδικασίας τους και του τιμήματος που ορίστηκε για αυτές.

Το καίριο όμως σημείο της ημέρας ήταν η πρόταση για το χρέος που φάνταζε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για να μπορέσει η Έλλάδα να έχει ένα ισχυρό επιχείρημα ακόμη και για τους ποιο σκληρούς επικριτές της.

Η πρόταση δεν αφορά το κούρεμα αλλά την ανταλλαγή (swap) των ομολόγων με δύο τρόπους.

Σε ότι αφορά στα ομόλογα που διακρατεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αξία των οποίων φτάνει σήμερα τα 27 δις ευρώ θα ανταλλαγούν με ομόλογα διάρκειας που μπορεί να φτάνει και τα 99 χρόνια ( Perpetual bondς ) Στα ομόλογα αυτά ο εκδότης έχει την υποχρέωση για την πληρωμή μόνο της ετήσιου κουπονιού το οποίο θα υπόκειται στην στις διακυμάνσεις της αγοράς.

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της ΕΚΤ . Αν γίνει όμως κάτι τέτοιο σίγουρα το δρόμο της Ελλάδας θα θελήσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες με υψηλό χρέος με πρώτη την Ιταλία και στην συνέχεια την Ισπανία την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με τις τελικές ανακοινώσεις για την ποσοτική χαλάρωση που αναμένονται στις αρχές Μαρτίου θα καταστήσουν την ΕΚΤ μια αποθήκη «παγωμένου» χρέους με κέρδος μια ετήσια απόδοση.

Σε ότι αφορά το διμερή δάνεια με την Ευρωζώνη o κ . Βαρουφάκης ε πρότεινε την ανταλλαγή του συνολικού χρέους ύψους 212,1 δις ευρώ (53 δις τα διμερή δάνεια και 158,1 δις ευρώ από το ESM /EFSF ) με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης χωρίς όμως να επεξηγεί πως θα μπορέσει να συνδεθεί η αποπληρωμή των ομολόγων με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται – μοιραία – τα 30 δις ευρώ που έχει δώσει ως τώρα το ΔΝΤ (αφού με βάση το καταστατικό του δεν μπορεί να κάνει έκπτωση ούτε στα ποσά ούτε στα επιτόκια του) καθώς και τα ήδη κουρεμένα κατά 75% από το 2012 ομόλογα των ιδιωτών που δεν ξεπερνούν πλέον τα 60 -65 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά την δόση των 7,2 δις ευρώ ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει μόνο τα 1,9 δις ευρώ που αποτελούν τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αλλά όχι τα υπόλοιπα 5,3 δις που αποτελούν μέρος του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά στις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο χιλιάδων απολυθέντων υπαλλήλων τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο δημόσιος τομέα της Ελλάδας μειώθηκε ως μέγεθος αλλά δεν βελτιώθηκε ως λειτουργία.

Τέλος ανακοίνωσε ότι πλέον στο στόχαστρο της ελληνικής Κυβέρνηση θα είναι μόνο τα οργανωμένα συμφέροντα. Επεσήμανε επίσης με έμφαση ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

 

Exit mobile version