Quantcast
Πιο γενναιόδωρος ο ακατάσχετος λογαριασμός: Οι αλλαγές που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Πιο γενναιόδωρος ο ακατάσχετος λογαριασμός: Οι αλλαγές που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Στα σκαριά της  νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται η ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από το 2019 για τους συνεπείς οφειλέτες, ωστόσο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Όπως προβλέπει η ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Επίσης επισημαίνεται πως η Εφορία δεν θα μπορεί να “βάλει χέρι” στο ποσό του τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη που θα αυξάνεται αλλά υπό μια προϋπόθεση. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει να  έχει ρυθμίσει τα χρέη του και  να καταβάλει 2 δόσεις, να έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητεί εξαίρεση από τις κατασχέσεις και να πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο στην πράξη

Παρακάτω παρατίθενται δύο σχετικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο στην πράξη:

  • Εάν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ο μισθός ή η σύνταξη σε μηνιαία βάση ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα, τότε επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ,
  • Εάν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ο μισθός ή η σύνταξη σε μηνιαία βάση, τότε μπορεί να γίνει η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Εάν όμως ο οφειλέτης  λαμβάνει μισθό 1.600 ευρώ σε μηνιαία βάση, τότε η Εφορία έχει το δικαίωμα να του κατάσχει κάθε μήνα το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ δηλαδή άλλα 250 ευρώ.

Ποια είναι η νέα φιλοσοφία

Η νέα φιλοσοφία του μέτρου είναι οι πολίτες  που ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, να «χτίζουν» προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι  θα έχουν καταβάλει δύο δόσεις της ρύθμισης και  ότι θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Πάντως για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται μόνο στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.