Quantcast
Πικετί: Η Ευρώπη έχει ως τώρα αρνηθεί να συζητήσει σοβαρά την αναδιάρθρωση του χρέους - enikonomia.gr
share

Πικετί: Η Ευρώπη έχει ως τώρα αρνηθεί να συζητήσει σοβαρά την αναδιάρθρωση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Grexit σύμφωνα με τον Τομάς Πικετί, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη έχει μέχρι τώρα αρνηθεί να συζητήσει σοβαρά μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αν επιμείνει στην αποπληρωμή του θα δημιουργηθούν νέες κρίσεις.

Σε συνέντευξή του στο “The Conversation” ο Γάλλος οικονομολόγος τόνισε πως «η Ευρώπη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει το χρέος μόλις οι Έλληνες κατάφερναν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είχε περισσότερα έσοδα από ότι δημόσιες δαπάνες. Αλλά όταν οι Έλληνες ζήτησαν βοήθεια τον Δεκέμβριο του 2014, η Ευρώπη απάντησε “όχι”.

Αυτό άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα. Και η ιστορία συνεχίστηκε. Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2015, η Ευρώπη αρνήθηκε να ξανανοίξει τις συνομιλίες. Τώρα έχουμε Σεπτέμβριο και το νέο πακέτο στήριξης που συζητήθηκε το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε σε νέα παράταση των συζητήσεων για το χρέος. Αν η Ευρώπη επιμείνει στην αποπληρωμή, θα υπάρξουν νέες κρίσεις και το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί» υποστήριξε ο κ. Πικετί.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ακόμα ο φόβος του Grexit ο Γάλλος οικονομολόγος απάντησε:

«Ναι. Ο κίνδυνος είναι ότι με την καθυστέρηση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα συνειδητοποιήσουμε σε ένα ή δύο χρόνια ότι οι όροι του νέου πακέτου δεν θα τηρηθούν. Θέλουμε η Ελλάδα να κρατήσει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα για 20 ή 30 χρόνια, που σημαίνει ότι πρέπει να βάλει στην άκρη ένα τεράστιο ποσό για αποπληρωμές. Πως το δικαιολογούμε αυτό στους νέους Έλληνες ;».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.