Quantcast
Πέτσας: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στην Αχαΐα - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στην Αχαΐα

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους της Αχαΐας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε στην Πάτρα. Όπως είπε ο Πέτσας, “το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στην Αχαΐα, κατόπιν συνεννόησης και εντολής του πρωθυπουργού, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων, είτε είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις είτε αγρότες”. “Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών”, συνέχισε, “σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωρούμε στην καταγραφή των αναγκών κοινωνικής προστασίας”.


Για την αποζημίωση των 600 ευρώ
“Αυτές”, όπως ανακοίνωσε, “περιλαμβάνουν την χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης, μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής των πληγέντων και ακολούθως θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής”. Σε αυτό το σημείο, ο Πέτσας επεσήμανε “θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όσους επιχείρησαν στο πεδίο των πυρκαγιών και βοήθησαν, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών”.
Όσον αφορά στο πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες, σχετικά την αποκατάσταση των πληγέντων, ο Πέτσας είπε ότι “θα ξεκινήσουν άμεσα” και εξήγησε: “Σε συνεννόηση που είχαμε με τους δημάρχους, έχουν ήδη ξεκινήσει τα συνεργεία των τριμελών επιτροπών που προβλέπεται να καταγραφούν τις ζημιές”.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Επίσης, όπως πρόσθεσε, “για τον καλύτερο συντονισμό όσον αφορά στα θέματα των απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ, ζητήθηκε να καταγράφονται μαζί με τις κατοικίες και τα στοιχεία των ανθρώπων που δηλώνουν τις ζημιές τους, ώστε να ληφθεί αυτό υπ΄ όψιν από το υπουργείο Οικονομικών πριν από την αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ, αν αυτό καταστεί δυνατό”.
“‘Αρα”, συνέχισε, “θα έχουμε έναν συντονισμό με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε αν προλάβουμε, πριν από την έκδοση των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ, αυτά να μην αποσταλούν ή αν αποσταλούν να γίνει η πρόβλεψη, προκειμένου να μην καταβληθεί ο αναλογούν ΕΝΦΙΑ για εκεί που υπάρχει ζημιά”.
Εν συνεχεία μίλησε για την ενίσχυση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε “όποιος έχει δει την προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, θα καταλάβει ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πολιτική προστασία”.
“Όλη η προσπάθεια που γίνεται και σε κεντρικό επίπεδο με την αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τοπικό επίπεδο, με το συντονισμό των αναγκών που υπάρχουν σε πολιτική προστασία και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο περιφέρειας, έχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτό που ξέραμε στο παρελθόν”, σημείωσε.
“Όσον αφορά στον εξοπλισμό”, συνέχισε, “δουλεύουμε συνεχώς για αυτό και κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για τα απαραίτητα μηχανήματα έργου, ενώ ό,τι έχει να κάνει με το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει επόμενο χρονικό διάστημα”.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι “υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα προχωρήσει και αυτή επόμενο χρονικό διάστημα”.
“Πράγματα που δεν έγιναν για δεκαετίες γίνονται τώρα”, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Μέτρα στήριξης από τρία υπουργεία και τον ΕΛΓΑ
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται την Αχαΐα προκειμένου να αποτιμήσει τις ζημίες από τις πυρκαγιές, μετέχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ενέργειες που θα γίνουν στους τομείς ευθύνης τους, για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές.
Ειδικότερα, ο Καραγιάννης, ανέφερε: “Ήδη κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι στην περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές που υπάρχουν στα κτίρια. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Τα κλιμάκια θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να βρίσκονται στην Αχαΐα, ώστε να βγάλουμε άμεσα τη στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληγέντες και όπου υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πρόβλημα στέγασης, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε την ΚΥΑ για την επιδότηση του ενοικίου, ώστε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες τους, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών”.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι “στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής αναλύσαμε τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων από τις πρόσφατες πυρκαγιές” και εξήγησε: “Είναι μέτρα, τα οποία αφορούν την επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα”.
Παράλληλα, συνέχισε, “προωθούμε και μέτρα που σχετίζονται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές των υποχρεώσεων που έχουν οι πληττόμενοι και ταυτόχρονα προωθούμε συντονισμένη ενέργεια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ”.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι “ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα με δύο στόχους” και εξήγησε:
“Πρώτον να ολοκληρωθεί η επισήμανση των ζημιών και να αρχίσει άμεσα η καταγραφή των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών. Άρα όσες ζημιές εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, εντός του έτους, ενώ κάτι τέτοιο θα αναμενόταν για την επόμενη χρονιά.
Δεύτερον, σε ό,τι έχει να κάνει με τον γεωργοτεχνολογικό εξοπλισμό θα γίνουν τα εξής:
Σε εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί κρατικής αρωγής, θα εντάξουμε με ταχύτητα και κατόπιν συνεργασίας με την περιφέρεια, τους φακέλους των δικαιούχων αποζημιώσεων και αυτοί πάλι θα αποζημιωθούν πολύ γρηγορότερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με το νομικό πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ θα προσλάβει όσους έκτακτους υπαλλήλους απαιτούνται, δηλαδή γεωπόνους, εκτιμητές, κτηνιάτρους, με την κατεπείγουσα διαδικασία, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα, το εκτιμητικό έργο.
Ακόμη, θα αξιοποιήσουμε τις δορυφορικές φωτογραφίες από το σύστημα Copernicus, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί το απαιτητικό έργο των εκτιμητών μας και να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, με ακρίβεια και δικαιοσύνη”.
Από την πλευρά του ο Κ. Αραβώσης, σημείωσε ότι “από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είμαστε σε ετοιμότητα, προκειμένου να προσδιορίσουμε τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην δασική νομοθεσία” και συμπλήρωσε: “Στη συνέχεια, αυτό το οποίο θα κάνουμε, είναι ότι θα κηρύξουμε αυτές τις περιοχές αναδασωτέες, θα τις προστατέψουμε με ειδική διάταξη και από κει και πέρα, μέσω ειδικών μελετών, θα προσδιορίσουμε τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται”.
“Παράλληλα”, προσέθεσε, “θα δούμε, μέσω ειδικής μελέτης, αν χρειάζεται αναδάσωση, αν δηλαδή στις συγκεκριμένες αυτές εκτάσεις μπορεί να υπάρξει φυσική αναγέννηση ή θα χρειαστεί να γίνει τεχνητή αναδάσωση, οπότε αμέσως μετά θα προβούμε στα απαιτούμενα έργα”.
Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “έχει ενεργοποιηθεί όλος μηχανισμός για την άμεση συνδρομή της πολιτείας σε σχέση με τους πολίτες και την ανακούφισή τους από τα αποτελέσματα της πύρινης λαίλαπας”. Όπως πρόσθεσε, “αυτή η διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί και είναι δυναμική, ενώ σε κάθε περίπτωση στοίχημά μας είναι η αποτελεσματικότητα και ο χρόνος που αυτή θα επιτευχθεί”.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.