Επιταχύνεται η πορεία της έκδοσης συντάξεων δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Πετρόπουλος εξήγησε ότι «τον Ιούλιο του 2018 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήσαν 43.747, οι εκκρεμείς επικουρικές 90.000 και τα εκκρεμή εφάπαξ 28.540», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μία καλή επίδοση στη συνέχεια με τον τρόπο που οργανώνουμε τις ομάδες εργασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου να μπορούμε να δίνουμε συντάξεις σε τρεις μήνες ή και νωρίτερα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «από την 1η Ιανουαρίου του 2015 μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2018 έχουμε καταβάλει 696.280 παροχές, ύψους 4 δισεκατομμυρίων 400 εκατομμυρίων ευρώ».
Σε αυτό το σημείο είπε ότι «τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε παραλάβει 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο του 2012 ότι το 2014 οι συντάξεις θα βγαίνουν μέσα σε μία μέρα.» Όμως, όπως σημείωσε, «αντί για συντάξεις σε μία μέρα, πήραμε εκκρεμότητες 400.000 συντάξεων».
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι «από το τέλος της εβδομάδας τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική σελίδα σε μία νέα έκδοση, πιο αναπτυγμένη και πιο σύγχρονη, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης. Έχουμε πολλές περιπτώσεις, όπου το αποτέλεσμα της σύνταξης είναι αυθημερόν και εντός του μήνα».
«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε μία επέκταση τέτοιων επιδόσεων σε όλους τους πρώην φορείς του ΕΦΚΑ» συμπλήρωσε, ενώ όσον αφορά την οργάνωση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων, είπε ότι «θα βγει πολύ σύντομα σε σχεδόν αυτόματη έκδοση σύνταξης από την ημέρα της υποβολής της αίτησης».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «εκείνο που έχουμε πει, είναι ότι μας επιτρέπουν τα αποτελέσματα που έχουμε να μην προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων, δηλαδή έχουμε μία αύξηση του πλεονάσματος στο πρώτο επτάμηνο που φθάνει τα 648 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται να πλησιάσει και να ξεπεράσει το 1 δισ. 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους». «Επομένως, το πλεόνασμα είναι τέτοιο, ώστε να μη συμβεί η μείωση των συντάξεων», πρόσθεσε.
«Το τι, όμως, τελικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση», συνέχισε, «αποτελεί προϊόν σχεδιασμού για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, διότι οι ανάγκες των πολιτών τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι πάρα πολλές και σε πολλά επίπεδα, δηλαδή αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση, τα οικιακά τιμολόγια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μία σειρά ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε. Θεωρώ όμως, ότι στο κέντρο της προσοχής μας θα βρίσκεται το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων».