“Δεν υπάρχουν θέματα ευστάθειας των τραπεζών αλλά υπάρχει αναταραχή και ανησυχία” υποστήριξε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης.
Ο κ. Πετράκης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πλευρές όσον αφορά στις τράπεζες. “Από τη μία είναι η πραγματική που αφορά στη δομή, την ευστάθεια και την ισορροπία τους, το αν κινδυνεύουν ως τραπεζικά ιδρύματα και από την άλλη είναι η χρηματιστηριακή, το ανεβοκατέβασμα των μετοχών” τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε:
“Κάπου στο βάθος συνδέονται οι δύο πλευρές, ωστόσο είμαστε μακριά από αυτό. Η χρηματιστηριακή αναταραχή οφείλεται στο ότι οι επενδυτές κάνουν εκτιμήσεις που είναι διαφορετικές. Υπάρχει μια εκτίμηση που λέει ότι έχουμε το θέμα των κόκκινων δανείων τα οποία πολύ δύσκολα απορροφώνται- και πράγματι συμβαίνει αυτό- και από την άλλη αυτή η ιστορία συμπίπτει με μια γενικότερη σχετική αβεβαιότητα, καθώς είμαστε σε λεπτό σημείο στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους σχετικά με το τι θα κάνουμε με το αφορολόγητο, τις συντάξεις κ.α. Σε όλα αυτά προστίθεται και η Ιταλία” δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο “αν κάνουμε μονομερή ενέργεια αυτή τη στιγμή, τα πράγματα θα είναι δύσκολα από πλευράς εμπιστοσύνης των αγορών προς εμάς. Έρχεται επίσης, ένας πολιτικός κύκλος, πού εκεί τι θα γίνει (;) θα δίνει η κάθε πλευρά ό, τι μπορεί περισσότερο για να αποσπάσει ψήφους; Και εκεί στο παρελθόν δεν έχουμε περάσει με καλό βαθμό τις εξετάσεις. Έτσι έχουμε να κάνουμε μια μια ιδιόρρυθμη συγκυρία”.
Ο κ. Πετράκης πρόσθεσε ακόμη ότι “από τη μία έχουμε το ιταλικό πρόβλημα και από την άλλη τα εν γένει προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα τελευταία οφείλονται και στο ότι τελειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από το 2019 πλέον κανείς δεν θα αγοράζει τα χαρτιά του Δημοσίου που έχουν οι τράπεζες, εκείνες θα τα κρατούν και έτσι μειώνεται η αξία τους, η αξία των χαρτοφυλακίων τους, άρα και των μετοχών τους”.
“Τα προβλήματα είναι σύνθετα” τόνισε ο κ. Πετράκης και εκτίμησε ότι “θα ζήσουμε κάποιον καιρό με το… τρέμουλο της αγοράς. Αν οι αντισυστημικές ομάδες στην Ευρώπη έχουν σκοπό να το τραβήξουν μέχρι τον Μάιο που έχουν τις εκλογές για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους, υπάρχει ένα μακρύ διάστημα αναταραχής μπροστά. Πάντως, είμαστε μακριά να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το τραπεζικό πρόβλημα”.
Ακούστε εδώ το ηχητικό: