Quantcast
Περισσότερες από 340.000 φορολογικές ενημερότητες διατέθηκαν ψηφιακά το 2021 - Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες - enikonomia.gr
share

Περισσότερες από 340.000 φορολογικές ενημερότητες διατέθηκαν ψηφιακά το 2021 – Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες από 340.000 φορολογικές ενημερότητες διατέθηκαν αυτοματοποιημένα μέσα στο 2021 από τους φορείς του Δημοσίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα επισημαίνεται ότι, οι φορείς του Δημοσίου που λαμβάνουν μέσω διαλειτουργικότητας το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ανήλθαν σε 69 το 2021 από 36 που ήταν το 2020.

«Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας»: Όλο και περισσότεροι φορείς εντάσσονται στην υπηρεσία, τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες

Όλο και περισσότεροι φορείς εντάσσονται στην υπηρεσία «Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας» απαλλάσσοντας τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του πολίτη ή της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο, η υπηρεσία για την αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας για προμηθευτές του Δημοσίου διευκολύνει σημαντικά στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Φορολογική ενημερότητα: Πώς αντλούνται οι πληροφορίες από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ

Με βάση τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και με έγκριση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, η διαδικτυακή υπηρεσία διατίθεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι αναγκαίες πληροφορίες της φορολογικής ενημερότητας αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020 με τη Βουλή των Ελλήνων να γίνεται ο πρώτος φορέας που την αξιοποιεί, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους ακολούθησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Η λίστα των φορέων που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία επεκτείνεται διαρκώς με την προσθήκη νέων. Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους φορείς που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής:

* Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

* Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων/ Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών

* Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»

* Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «στον σχεδιασμό μας ο πολίτης βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο: κάθε υπηρεσία που υλοποιούμε είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα εκείνου που συναλλάσσεται με το κράτος. Το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο μόνο από την ψηφιακή διάθεση φορολογικής ενημερότητας αποφύγαμε 340.000 ουρές αντανακλά το μέγεθος της προστιθέμενης αξίας που παράγει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η διασύνδεση των συστημάτων. Προσθέτοντας διαρκώς νέες υπηρεσίες και επεκτείνοντας τις υπάρχουσες σε περισσότερους φορείς, δίνουμε στη χώρα την ώθηση ώστε να εξακολουθήσει να καταγράφει εκθετική πρόοδο στις ψηφιακές συναλλαγές».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε ότι «η αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας αποτέλεσε μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά διευκολύνει σε τέτοιο βαθμό τους προμηθευτές του Δημοσίου. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, εξοικονομούνται ανθρωποώρες υπαλλήλων, επιταχύνονται οι σχετικοί έλεγχοι και οι πληρωμές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία τόσο για τη Διοίκηση, όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται με το Δημόσιο πιο απλά και πιο γρήγορα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.