Του Τάσου Δασόπουλου
Περιθώριο δύο εβδομάδων, που ξεκινούν από αύριο, θα έχει η ομάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη και γενικότερα η Κυβέρνηση, για να πετύχει μια συμφωνία που θα την σώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, από την στάση πληρωμών.
Ανεξάρτητα από το αν οι πιέσεις των δανειστών μας αγγίζουν πλέον τα όρια του εκβιασμού, δεδομένο είναι ότι η ρευστότητα του δημοσίου έχει μειωθεί οριακά και τον επόμενο μήνα δεν θα είναι πλέον επαρκής, για να καλύψει τις ανάγκες, εντός και εκτός Ελλάδας. Τα «τεχνικά προβλήματα» στην καταβολή των μισθών του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ολιγόωρη καθυστέρηση στην εμφάνιση των χρημάτων για τις συντάξεις τον προηγούμενο μήνα, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πιο κοντά από ό,τι φαίνεται.
Την ίδια ώρα, εκτός από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», θα πρέπει να κλείσουν και όλα τα υπόλοιπα. Εκτός δηλαδή από συμφωνία στο εργασιακό και τα ασφαλιστικό, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ, το μέλλον του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και – κυρίως- να συμφωνηθεί και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος.
Το ΔΝΤ, στο έγγραφο που διέρρευσε χθες στο channel 4, από την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ταμείου, προειδοποιεί ανοιχτά για χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. οπότε θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά οι δόσεις του δανείου του 2010. Συνολικά, τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ταμείο 1,5 δις ευρώ. Ειδικότερα, θα πρέπει να πληρωθούν 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, 360 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, 560 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και τα τελευταία 340 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου.
Παράλληλα τονίζει ότι, η επόμενη δόση του ταμείου, θα δοθεί μετά από οριστική συμφωνία και αξιολόγηση, που θα καθιστά ξανά το χρέος βιώσιμο.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές, μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς συνολική συμφωνία. Με τον όρο συμφωνία, κανείς δεν εξαιρεί και δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το σύστημα απονομής συντάξεων και την αγορά εργασίας.
Εντός Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, ότι η συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, δεν θα είναι σαν αυτές που έχουν υπογραφεί έως τώρα . Οι κόκκινες γραμμές είναι υπαρκτές και υπάρχουν εκεί ,μέχρι και το τέλος, όποιο και αν είναι αυτό. Παρόλα αυτά επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία.