Πέντε πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδύσεων

Πέντε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας μέσα από φορολογικά, χρηματοδοτικά, αλλά και διοικητικά κίνητρα ξεδιπλώνει η κυβέρνηση από αυτόν τον μήνα.

Τις απαρίθμησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:

1 Αναπτυξιακός νόμος. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη στις 20 Σεπτεμβρίου θα βγουν σε δημόσια διαβούλευση τα τέσσερα από τα οκτώ γενικά καθεστώτα. Έτσι, όπως ο ίδιος εκτίμησε, στα τέλη του ίδιου μήνα ή στις αρχές του Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Τα τέσσερα γενικά καθεστώτα είναι οι ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, η γενική επιχειρηματικότητα, οι νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις μείζονος σημασίας.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός σημείωσε πως ο αναπτυξιακός νόμος προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τις επενδύσεις των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Πρόκειται για 2.000 έργα. Πρόσθεσε ακόμη ότι τον επόμενο χρόνο για να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες εκκαθάρισης των παλιών αναπτυξιακών νόμων θα προσληφθούν 200 εξωτερικοί συνεργάτες όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι και άλλες ειδικότητες. Στόχος είναι να κάνουν τους ελέγχους και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παλιών επενδύσεων. Μάλιστα προσδιόρισε ως στόχο το «κλείσιμο» τουλάχιστον 100 επενδύσεων τον μήνα.

2 Ταμείο Συμμετοχών. Μέσα στις επόμενες μέρες ιδρύεται, κατά τον υπουργό Οικονομίας, το Ταμείο Συμμετοχών. Τη διαχείρισή του, όπως ο ίδιος περιέγραψε, θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Στόχος του είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους, ιδιωτικούς και τραπεζικούς πόρους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χρηματοδοτικός θεσμός (fund of funds). Πρωτίστως θα προσφέρει και συμμετοχές στη μετοχική σύνθεση.

3 Επένδυση στο Ελληνικό. Μέσα στον μήνα θα έρθει στη Βουλή για επικύρωση η σύμβαση για την επένδυση στο Ελληνικό, το πρώην αεροδρόμιο.

4 Αδειοδοτήσεις. Βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε τρεις κλάδους της οικονομίας. Πρόκειται για τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τον τουρισμό και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης: «Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αυτο-αδειοδοτούνται και απλά να γνωστοποιούν τη λειτουργία τους. Οι απαιτούμενοι έλεγχοι θα γίνονται εκ των υστέρων». Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραστικά ο χρόνος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων.

5 Υπηρεσία μίας στάσης. Τον Οκτώβριο με νομοσχέδιο για τα επιμελητήρια θα καθιερωθεί ο θεσμός της «Μίας Στάσης», όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν απευθυνόμενοι στα επιμελητήρια να συστήνουν τις εταιρείες πολύ γρήγορα.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε, σύμφωνα με το Έθνος, ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία από τη στασιμότητα θα περάσει στην ανάπτυξη. Επιπλέον, υπενθύμισε και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες τον ερχόμενο Ιούνιο η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 2,7%.

Επιστολή Μίχαλου
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προτείνει έξι βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Οι μεγάλες αυτές επενδυτικές κινήσεις στρατηγικής σημασίας αφορούν:

• Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων,

• Δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων και Κόμβων Συνδυασμένων Μεταφορών

• Ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων

• Προώθηση μεγάλων ενεργειακών projects

• Αξιοποίηση των Λιμένων

• Αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής.


Exit mobile version