Μετά την επιβράδυνσή της τα τελευταία χρόνια, η κινεζική οικονομία δεν θα επανέλθει στους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχε προηγουμένως, δήλωσε «επίσημο στέλεχος» σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, που έχει επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, δεν θα έχει τη μορφή U ή V, αλλά θα ακολουθήσει μία διαδρομή που θα έχει τη μορφή L (σ.σ.: που σημαίνει ότι θα μείνει σταθερή μετά την επιβράδυνσή της), δήλωσε η πηγή.Η Λαϊκή Ημερησία δεν αποκάλυψε το όνομα της πηγής, αλλά ο όρος «επίσημο στέλεχος» χρησιμοποιείται συνήθως για υψηλού επιπέδου αξιωματούχους.
Η πηγή ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι σταθερή και «εντός των προσδοκιών», αλλά προειδοποίησε για προβλήματα που αναδύονται, όπως η φούσκα στην αγορά ακινήτων, η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα στη βιομηχανία, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων και οι κίνδυνοι στη χρηματοπιστωτική αγορά.
Η υψηλή μόχλευση είναι το «προπατορικό αμάρτημα» που δημιουργεί τους κινδύνους στις αγορές συναλλάγματος, μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και τραπεζικών πιστώσεων, δήλωσε το στέλεχος. Σύμφωνα με το ίδιο, η Κίνα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την απομόχλευση και να απορρίψει τη «φαντασίωση» της στήριξης της οικονομίας με πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης. Η χώρα πρέπει να δράσει δυναμικά για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που αυξάνονται, παρά να τα κρύβει αυτά.
Η κινεζική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες, υψηλή αντοχή και άφθονα περιθώρια κινήσεων, που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξή της δεν θα κάνει βουτιά, ακόμη και χωρίς πολιτικές στήριξης, σημείωσε το επίσημο στέλεχος. Η Κίνα θα αποφύγει ένα μαζικό πρόγραμμα στήριξης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, το οποίο θα είχε βραχυπρόθεσμα αποτέλεσμα, αλλά θα δημιουργούσε τον κίνδυνο μακροχρόνιας ζημιάς.
Αντίθετα, η χώρα έχει επιλέξει έναν πιο δύσκολο, αλλά πιο βιώσιμο, δρόμο ανάπτυξης, επιδιώκοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, σύμφωνα με την πηγή. Το χρηματιστήριο, η αγορά συναλλάγματος και η αγορά ακινήτων πρέπει να επανέλθουν στις αντίστοιχες λειτουργίες τους αντί να χρησιμοποιούνται ως μέσα για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε η πηγή.