Το σημερινό αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής επιβεβαιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μετά την πρόσφατη τέταρτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του, εκτιμά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Όπως τονίζει, είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι για τα γενόσημα και τη μείωση του clawback.
«Ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι η αξία των αποζημιούμενων φαρμάκων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα φτάσει τα 1,373 εκατ. ευρώ με το όριο του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού να έχει οριστεί στα 973 εκατ., ενώ ανάλογη αναμένεται και η υπέρβαση στα φάρμακα των νοσοκομείων», επισημαίνει η ΠΕΦ, που εκτιμά πως με βάση αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία θα κληθεί να επιστρέψει σε ετήσια βάση ένα τεράστιο ποσό σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία, το οποίο πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας λένε ότι είναι πλέον δεδομένο πως το δυσβάστακτο clawback είναι αποτέλεσμα του καθορισμού του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη, σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Παράλληλα, το νέο αυξημένο rebate και οι συνεχείς μονομερείς μειώσεις τιμών που, όπως υποστηρίζει η ΠΕΦ, επικεντρώνονται στα ήδη οικονομικά φάρμακα, θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς ενώ, παράλληλα, απειλούν και τη βιωσιμότητα υγειών φαρμακευτικών επιχειρήσεων με εκατοντάδες εργαζόμενους.
Επίσης, τονίζει πως στο παρόν πλαίσιο οι φετινοί στόχοι της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% και της μείωσης του clawback κατά 30% είναι αδύνατο να επιτευχθούν και προτείνει -για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης- μία συνολική πολιτική που θα επιδιώκει τον έλεγχο της υπερκατανάλωσης και τον περιορισμό της αναίτιας υποκατάστασης των καταξιωμένων αποτελεσματικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα, ενώ θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες.