Quantcast
Παζάρι για... γερά νεύρα με τον νέο νόμο Κατσέλη - Οι πιέσεις των θεσμών και το ενδεχόμενο μονομερούς ρύθμισης - enikonomia.gr
share

Παζάρι για… γερά νεύρα με τον νέο νόμο Κατσέλη – Οι πιέσεις των θεσμών και το ενδεχόμενο μονομερούς ρύθμισης

δημοσιεύτηκε:

Σε… παζάρι για γερά νεύρα εξελίσσονται οι συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί θέλουν αυστηρά κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη ώστε να ευνοούνται εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το στίγμα είχε δοθεί και στην ΕΚΤ, όπου ομάδα κεντρικών τραπεζιτών είχε εκφράσει ισχυρές διαφωνίες και ενστάσεις για το σχέδιο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς το “προχειρογραμμένο”, όπως είχε αποκαλύψει και το πρωτοσέλιδο της Realnews με τίτλο “Βέτο Ντράγκι για την πρώτη κατοικία”.

Αλλά και την Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν βγήκε… λευκός καπνός και δεν ήρθη το αδιέξοδο. Κυβερνητικές πηγές πριν από λίγη ώρα κατέστησαν γνωστό ότι αναμένεται να καταθέσουν τη ρύθμιση για τον νέο νόμο Κατσέλη την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαρτίου στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες. Κύκλοι ερμηνεύουν αυτό ακόμη και ως μονομερή νομοθέτηση της ρύθμισης. Στο μεταξύ μέχρι τότε θα συνεχιστεί ο διάλογος, αφού πρώτιστος σκοπός είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστράτευσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις καθώς θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής των θεσμών. Ζητούμενο αποτελεί πάντως, το εάν μια μονομερής ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης προκαλέσει ανησυχία στις αγορές και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία δείχνει να έχει μπει σε μια “καλή τροχιά”.

Κυβερνητικές πηγές: Την Παρασκευή θα κατατεθεί η ρύθμιση

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Αλεξιάδης: Δεν θα αφήσουμε χωρίς προστασία καμία λαϊκή κατοικία

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει χωρίς προστασία τη λαϊκή και την πρώτη κατοικία και την κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, έδωσε ο συντονιστής της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9».

Αναλυτικά, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μονομερούς ρύθμισης από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το θέμα των “κόκκινων” δανείων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, και τις σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς, ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαδικασία διαλόγου και θέλουμε να είναι σαφέστατο το τι λέει η κάθε πλευρά και ποια ευθύνη αναλαμβάνει η κάθε πλευρά. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε λαϊκή κατοικία, πρώτη κατοικία, κατοικία για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα χωρίς προστασία […] Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτους τους πολίτες».

Κοστέλο: Πολύπλοκο το σχέδιο για τον νέο νόμο Κατσέλη

Σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, ο κ. Κοστέλο κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΙΟΒΕ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο.

“Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με εκείνα του νόμου Κατσέλη, ενώ υπογράμμισε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου.

Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες


Η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές.

Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν οι ίδιες είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φώς για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.