Του Τάσου Δασόπουλου
Ξεκινά σήμερα η δύσκολη υπόθεση της αποπληρωμής σε τμήματα της δόσης προς το ΔΝΤ με πρώτη υπο-δόση 298,7 εκατ. ευρώ η οποία είναι σαφές πλέον ότι θα αποπληρωθεί με τον εσωτερικό δανεισμό που έκανε οι τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.
Η ελπίδα της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι ότι η προσπάθεια που θα γίνει στο Eurorgroup θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση μιας προκαταβολής της δόσης ύψους 7,2 δις ευρώ που αρχικά είχαμε δηλώσει ότι δεν θα πάρουμε.
Εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θέλουν μια τέτοια απόφαση να «χαλαρώνουν» τις αντικαταστάσεις των μελών διοικητικών συμβουλίων ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων οργανισμών τα οποία είναι σήμερα από καχύποπτα ή ακόμη και αρνητικά στο ενδεχόμενο να δανείσουν το κεντρικό δημόσιο από τις καταθέσεις τους.
Αν πάλι το Eurorgroup δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε ως χώρα και μας παραπέμψει σε μια νέα συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωομάδας τότε η μόνο λύση θα είναι η χρήση από το δημόσιο του συνόλου τρων καταθέσεων που υπάρχουν στην Γενική Κυβέρνηση με νόμο.
Η κίνηση αυτή αν και δεν συνάδει με μια αριστερή Κυβέρνηση είναι το μόνο βήμα που θα ξεμπλοκάρει τα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων οργανισμών να συμβιβαστούν στην χρήση των αποθεματικών τους για την αποπληρωμή υποχρεώσεων τους.
Άλλωστε μεγάλο μέρος από το δισταγμό που εμφανίζουν σήμερα οι διοικήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι είναι υπό απόλυση και κατά συνέπεια θα είναι επιρρεπείς το επόμενο διάστημα σε δικαστικές διώξεις αν τα χρήματα αυτά δεν επιστραφούν στην ώρα τους στους λογαριασμούς του κάθε φορέα.
Το δεύτερο βήμα προς την εξασφάλιση των υπολοίπων τεσσάρων υπο- δόσεων προς το ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένες μέχρι και το τέλος του μήνα.
Ειδικότερα την ερχόμενη Παρασκευή 13 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν 336 εκατ. ευρώ την Δευτέρα 560 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή 20 Μαρτίου άλλα 336,5 εκατ. ευρώ.
Σε «ψυχρή εφεδρεία» θα υπάρχουν και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων σε – κουρεμένα – ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 8,5 – 9 δις ευρώ.
Ο σχεδιασμός τόσο για τον Μάρτιο όσο και για τους επόμενους μήνες θα είναι όποτε τα ταμεία βρεθούν στην ανάγκη για μετρητά να ρευστοποιούν μικρό μέρος από τα ομόλογα τους.
Τα ομόλογα δεν πρόκειται να πουληθούν σε τιμή μεγαλύτερη του 30% της κουρεμένης ονομαστικής τους αξίας – με δεδομένο ότι θα πουληθούν πριν την λήξη τους – μετατρέποντας την λογιστική ζημιά στην περιουσία των ταμείων σε ταμειακή.
Σε αντιστάθμισμα θα υπάρχει η δέσμευση για την παραχώρηση αξιοποιήσιμης δημόσιας ακίνητης περιουσίας πριν από το τέλος του χρόνου.
Η όλη προσπάθεια θα έχει ως στόχο ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας για όσο χρόνο θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και η Ελλάδα καταφέρει να ξεμπλοκάρει τα χρήματα της δόσης.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές με δεδομένες εκτός των δηλώσεων και των χθεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίες έσφιξαν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα της οικονομίας.
Τούτο διότι απέκλεισαν την αύξηση της οροφής για τα έντοκα γραμμάτια και παράλληλα ανέβαλλαν την παροχή φθηνής ρευστότητας μέσω των ομολόγων για το απώτερο μέλλον.