Θα δημιουργηθούν συνολικά 600 οργανικές θέσεις ιερέων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στην ιερά μονή Σινά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν από τους υπηρετούντες ιερείς και από νέους που θα προσληφθούν. Πρόκειται για απόφαση που στηρίζει τους Έλληνες κληρικούς εκεί, καθώς πολλοί υπηρετούν χωρίς μισθό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, φυσικά, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης. Η κυβερνητική απόφαση έχει και μείζονα γεωπολιτική σημασία, καθώς τα πρεσβυγενή, όπως ονομάζονται, πατριαρχεία δέχονται πιέσεις από το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Η απόφαση
Η απόφαση για θεσμοθέτηση των 600 οργανικών θέσεων κληρικών υπηρετεί παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στη «γεωπολιτική των θρησκειών». Συγκεκριμένα, μετά την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεκίνησε άγριος πόλεμος του Πατριαρχείου Μόσχας με την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας, εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όποιας Εκκλησίας ή προσώπου συντασσόταν μαζί του. Η Ρωσία ταυτίζεται με τη θεωρία της «Τρίτης Ρώμης» και επικρίνεται ότι επιχειρεί να αλλάξει ακόμη και την ίδια την ταυτότητα της Ορθοδοξίας.
Θύμα της ρωσικής επιθετικότητας είναι και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, διότι αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εκκλησιαστικοί παράγοντες αναφέρουν ότι παρά τους κανόνες της Ορθοδοξίας, το Πατριαρχείο Μόσχας εγκαθίδρυσε έξαρχο στο Κάιρο, ήρθε σε συνεννόηση με την Κοπτική Εκκλησία ανταλλάσσοντας ναούς και, με βάση τις ρωσικές πρεσβείες σε όλες τις χώρες της Αφρικής, ξεκίνησε προσπάθεια προσέγγισης του κλήρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ενδεικτικά, όπως ελέχθη χθες στην εφημερίδα “Καθημερινή” «στην Αφρική οι ιερείς μας παίρνουν 200 ευρώ τον μήνα, χωρίς ασφάλεια και σύνταξη και οι Ρώσοι δίνουν 1.000 ευρώ με ασφάλεια, καθώς και διπλωματικό διαβατήριο».
Ειδικά η συνεργασία με την Κοπτική Εκκλησία χαρακτηρίστηκε «περίεργη», καθώς οι Ρώσοι μέχρι τότε κατήγγελλαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι «ξεπουλά» την Ορθοδοξία επειδή διεξάγει διάλογο με τους κόπτες και προσπαθούσαν να τορπιλίσουν την προοπτική συμφωνίας μαζί τους. Μάλιστα, οι Ρώσοι έδωσαν ναό στο κέντρο της Μόσχας για την εξυπηρέτηση των κοπτών και πήραν αντάλλαγμα έναν ναό στο Κάιρο και έναν ναό στο Σινά.
‘Eτσι, το χρονίζον πρόβλημα των κληρικών της ομογένειας έλαβε εντελώς νέες διαστάσεις εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας. Η Ελλάδα πλέον βρέθη-κε αντιμέτωπη με μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση. Όπως τονίζει η ίδια κυβερνητική πηγή, «χωρίς την υποστήριξη που όφειλε εκ του Συντάγματος, αλλά και της ιστορίας της στα πρεσβυγενή πατριαρχεία, ήταν πια εμφανές ότι αυτά θα αντιμετώπιζαν άμεσα οξύτατο πρόβλημα υπαρξιακού χαρακτήρα».
Το πρόβλημα
Σημειώνεται δε πως σεβάσμιοι γέροντες που φυλάνε μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους δεν έχουν κανένα δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης. Κληρικοί που υπηρετούσαν για δεκαετίες στις κοινότητες της ομογένειας επέστρεφαν στο τέλος της ζωής τους στην Ελλάδα και δεν δικαιούνταν ούτε σύνταξη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εξαίρεση σε αυτή την κατάσταση ήταν –και συνεχίζει να είναι- η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύπτει τέτοια θέματα