Να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στον προσδιορισμό των μεσοπρόσθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καλούν το Eurogroup, με κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι τριών πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Με παρέμβασή τους λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Εurogroup της 22ας Μαΐου οι Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος των Σοσιαλιστών (S&D), Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE-NGL), Σκα Κέλερ και Φίλιπ Λάμπερτς, συμπρόεδροι των Πρασίνων (Greens), ζητούν «συγκεκριμένες αποφάσεις πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και στην ελάφρυνσή του». Παράλληλα, καλούν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».
«Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τα πολιτικά εμπόδια που έχουν τεθεί στον δρόμο για ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο οικονομικό οδικό χάρτη που θα οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά η γραπτή δήλωση των τριών προέδρων, ενώ σημειώνει πως «περαιτέρω καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές, μιας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρόσφατα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκαν στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, όπως περιγράφεται απ’ όλες τις διεθνείς οικονομικές και δημοσιονομικές εκτιμήσεις».
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα εξής: «Η κοινή δήλωση των προέδρων των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο και συμβολισμό. Ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή και ιδιαίτερα στον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς περαιτέρω εμπλοκές και καθυστερήσεις».
Ολόκληρη η επιστολή των τριών προέδρων :
Καλούμε το Eurogroup στις 22 Μαΐου να ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος και να λάβει απόφαση για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 πρέπει να υλοποιηθεί.
Αν στο τέλος της εβδομάδας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθετήσει για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται, η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποσχέσεις και συμφωνίες από την πλευρά της. Συνεπώς έχει έρθει η ώρα και για τους δανειστές να ανταποκριθούν στις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι δανειστές πρέπει άμεσα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ειδικά εκείνες που παραμένουν μεταξύ του ΔΝΤ και συγκεκριμένων Ευρωπαίων δανειστών, σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία και έχει αποφασιστεί να προχωρήσει μετά και την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Αυτές οι διαφορές και τα μέτρα λιτότητας έχουν αποδειχτεί αντιπαραγωγικά και έχουν προκαλέσει επικίνδυνες καθυστερήσεις και σύγχυση κατά το παρελθόν.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καλούμε συγκεκριμένα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο. Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τα πολιτικά εμπόδια που έχουν τεθεί στον δρόμο για ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο οικονομικό οδικό χάρτη που θα οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους. Επίσης συγκεκριμένες αποφάσεις πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και στην ελάφρυνσή του, πρέπει να ληφθούν τώρα.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν περαιτέρω τις επενδύσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους που υποστηρίζουν την λειτουργικότητα και αφήνουν πίσω τους το πελατειακό κράτος, οφείλουν να συνεχιστούν. Η ενίσχυση των πολιτικών ανταγωνισμού με σκοπό να υποχωρήσουν τα ολιγοπώλιά στο όνομα μίας δίκαιης αγοράς, οφείλει να παραμείνει προτεραιότητα μέχρι να έρθει η ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάκαμψής.
Περαιτέρω καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές μιας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρόσφατα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκαν στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, όπως περιγράφεται από όλες τις διεθνείς οικονομικές και δημοσιονομικές εκτιμήσεις. Μία συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα αποκρυσταλλώσει αυτές τις θετικές τάσεις και επιπλέον θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο που θα είναι ωφέλιμος και για την Ευρωζώνη και για την Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο είναι αναγκαίο για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία καθώς και να συνεχιστεί η θετική πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μαζί με τις προβλέψεις που δείχνουν μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, η ποσοτική χαλάρωση θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές και θα προετοιμάσει το έδαφος για την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων και την λιτότητα.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν την δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μία βιώσιμη ανάκαμψη.