Quantcast
Παραβάσεις της νομοθεσίας για τις παραλίες: Τα "ψιλά γράμματα" της εγκυκλίου του Χατζηδάκη για τα λουκέτα, τις κατεδαφίσεις και τα πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Παραβάσεις της νομοθεσίας για τις παραλίες: Τα “ψιλά γράμματα” της εγκυκλίου του Χατζηδάκη για τα λουκέτα, τις κατεδαφίσεις και τα πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Οι παραβάσεις της νομοθεσίας για τις παραλίες θα διαπιστώνονται πλέον με διαδικασίες-εξπρές αλλά και θα επιβάλλονται ” τσουχτερά” πρόστιμα.

Σημειώνεται δε πως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε πρόσφατα διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τρόπο που θα γίνονται φέτος το καλοκαίρι οι έλεγχοι για την τήρηση των όρων παραχώρησης στις παραλίες.  Το ένα μέρος αφορά την νομοθέτηση της νέας μορφής παραχωρήσεων των παραλιών και το άλλο τη διενέργεια ελέγχων επί αιγιαλών και παραλιών, τη σύνταξη εκθέσεων αυτοψιών – πορισμάτων και την επιβολή διοικητικών μέτρων και κυρώσεων στις περιπτώσεις εκείνες που ορίζει ο νόμος πως υπάρχει παράβαση και δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα από τον παραχωρησιούχο επιχειρηματία.

Aναλυτικά:

«Αναφορικά με την διενέργεια ελέγχων επί αιγιαλών και παραλιών, σύνταξη εκθέσεων αυτοψιών – πορισμάτων και επιβολή διοικητικών μέτρων και κυρώσεων, σας αναφέρουμε ότι η τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης σε χώρους αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης κλπ ελέγχεται από τους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 5092/2024 με τους εξής τρόπους:

1) Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με το προτυποιημένο έντυπο αυτού και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως  στον παραχωρησιούχο.

2) Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος. Οι σχετικές πράξεις επιδίδονται με κάθε πρόσφορο μέσο»

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρόστιμα 

Υπενθυμίζεται πως θα επιβάλλονται πρόστιμα από 2.000 ευρώ  έως 60.000 ευρώ στους παραβάτες που θα «στήνουν» παράνομα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες. Ενώ κατά περίπτωση θα υπάρξει ακόμα και άρση της άδειας λειτουργίας τους, αν δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν τεθεί στις συμβάσεις, όπως η ύπαρξη ναυαγοσωστών, αποδυτήρια.

Σημειώνεται δε πως οι ποινές θα αρχίζουν από πρόστιμα και θα κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής, σε δημοπρασίες

αλλά και θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης.  Αναλυτικά, οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) θα επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50% που προβλεπόταν αρχικά).

Για την κατάληψη

Σφραγίζεται η επιχείρηση αλλά γίνεται και διακοπή λειτουργίας της στο χώρο που έχει καταληφθεί. Ο χώρος αυτός  σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο που είναι ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.