Του Τάσου Δασόπουλου
Αργό θάνατο από πιστωτική ασφυξία, αντί της αντιπαράθεσης που διαφαίνονταν να επιλέγουν τελικά οι δανειστές απέναντι στην πρόταση των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurorgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, έλεγε λίγο – πολύ ότι, όσα προτείνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι θετικά μεν, αλλά θα πρέπει να αναλυθούν και από τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα παραπάνω από μια συζήτηση των μέτρων που προτείνει στο Eurorgroup της Δευτέρας, μέχρι η Αθήνα να εξειδικεύσει περαιτέρω τα μέτρα που έστειλε την Παρασκευή.
ΕΕ ,ΕΚΤ και ΔΝΤ, δείχνουν ότι, δεν προτίθενται πλέον να πιέσουν ακόμα περισσότερο την Ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, η έλλειψη ρευστότητας, που έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση σε «αποστράγγιση» των ρευστών αποθεματικών από ταμεία και δημόσιους φορείς, είναι από μόνη της μια πολύ ισχυρή πίεση.
Δεδομένο είναι ότι, χωρίς συμφωνία και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει προκαταβολή από τα περίπου 20 δις ευρώ (1,9 δις ευρώ από την ΕΕ, 5,5 δις από την ΕΚΤ και 12,5 δις ευρώ από το ΔΝΤ) που δικαιούται από το τρέχον χρηματοδοτικό πλαίσιο, το οποίο ως γνωστό έχει παραταθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Σύμμαχος στην πιστωτική πίεση προς την χώρα μας είναι και η ΕΚΤ. Μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι την περασμένη Πέμπτη, «εξασφαλίσαμε» μόνο μια περιορισμένη αύξηση για τον ELA (αυξήθηκε μόνο 500 εκατ. ευρώ) αλλά αποκλειστήκαμε από την ποσοτική χαλάρωση και διατήρηση της οροφής για έκδοση εντόκων γραμματίων στα 15 δις ευρώ.
Η οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει καταδικαστεί προσωρινά η Ελλάδα, έχει ένα στόχο. Να αναγκαστεί η Ελλάδα να συμφωνήσει για την ολοκλήρωση του μνημονίου που αποφεύγει ακόμη και να το αναφέρει.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, η απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ, που δεν ασχολήθηκε καθόλου με την σημείωση του υπουργού Οικονομικών, ότι η επόμενη μέρα του μνημονίου θα πρέπει να λέγεται «Συμβόλαιο για ην Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελλάδας».
Με την κίνηση αυτό ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να βάλει στο τραπέζι την διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας, από την οποία προσδοκά να έχει κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τούτο διότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση, οι πόρτες για το δανεισμό από την αγορές θα παραμείνουν ερμητικά κλειστές.
Παρόλ’ αυτά όμως ο κ. Ντάισμεπλουμ έμεινε στο ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τα μέτρα του τρέχοντος προγράμματος, ξεχνώντας την όποια αναφορά στην επόμενη μέρα