Παράταση στις διαπραγματεύσεις έως τέλος Μαρτίου έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Άτυπη παράταση ενός επιπλέον μήνα δηλαδή μέχρι και το τέλος Μαρτίου έχει ήδη εξασφαλισμένη η νέα ελληνική Κυβέρνηση για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα μετά τις εκλογές της 25ης του μήνα.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η παράταση αυτή έχει εξασφαλιστεί πριν από την προκήρυξη και των εκλογών και με την προοπτική να υπάρχει επαρκεί χρόνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ενεργοποίηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

Δεν αναγράφηκε όμως ούτε στην αίτηση της ελληνικής πλευράς ούτε και στην απόφαση της τρόικας και των κρατών μελών που ενέκριναν την τεχνική παράταση από τα κοινοβούλια τους.

Τούτο διότι η παροχή της παράτασης πέραν των χρονικών ορίων του δημοσιονομικού έτους (το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) θα σήμαινε και παράταση του ελληνικού μνημονίου κάτι που δεν επιθυμούσε καμμία από τις δύο πλευρές.Ούτε η Ελλάδα ούτε και η τρόικα.

Επίσης η παράταση του ελληνικού προγράμματος για παραπάνω από δύο μήνες θα απαιτούσε μακροχρόνιες διοικητικές και νομικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων και ουσιαστικών και όχι τυπικών εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Συνεπώς ο χρόνος για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα κοινό τόπο Ελλάδα και τρόικα υπάρχει . Πληθαίνουν επίσης και οι θεσμικοί παράγοντες οι οποίοι δείχνουν πιο θετικοί να διαπραγματευτούν σε περίπτωση που έχουν απέναντί τους μια σταθερή Κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη – αν μη τι άλλο- να συζητήσει.

Ο πρόεδρος του Eurogrroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλουμ αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τις μεταρρυθμίσεις. «Όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα συνεργασθούμε μαζί της».

Αν υπάρξει συμφωνίας από τις δύο πλευρές η ΕΚΤ δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η Ελλάδα θα μετέχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων) παρότι μέχρι στιγμής οι πιθανότητες είναι εναντίον της.

Αναφερόμενος χθες στο θέμα ο υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης από εκδήλωση του Ελληνογερμανικού επιμελητήριου τόνισε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για την χώρα μας «Ήδη ακούγονται φωνές ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να μετέχει, είπε. Όλοι οι άλλοι θα παίρνουν φθηνό χρήμα και εμείς θα μείνουμε στην άκρη» είπε.

Πράγματι ο κίνδυνος για την απόρριψη της Ελλάδας από την όλη προσπάθεια είναι μεγάλος αν οι τελικές αποφάσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης ληφθούν στις 22 του μήνα όπως είναι ήδη προγραμματισμένο.

Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο οι πιθανότητες να μετέχει στο πρόγραμμα η Ελλάδα είναι πολλές.

 

Exit mobile version