Με υπέρογκα ποσά για εισιτήρια, διανυκτερεύσεις και ημερήσιες αποζημιώσεις των «συμβούλων» του, όπως ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, που αξιώνει την υπερβολική αμοιβή των 125.000 ευρώ τον μήνα, χρέωσε το Δημόσιο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο καιρό ήταν υπουργός Οικονομικών.
Οπως προκύπτει από τη «Διαύγεια», σύμφωνα με το Βήμα, ο πρώην υπουργός ενέκρινε με την υπογραφή του τέτοιου είδους δαπάνες για άτομα τα οποία ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς ουδέποτε προσελήφθησαν ή είχαν σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή άλλη μορφή συνεργασίας με το ελληνικό κράτος.
Μόνο για τον κορεάτη σύμβουλο ο κ. Βαρουφάκης σε τέσσερις μήνες ενέκρινε 24 διανυκτερεύσεις σε εννέα ταξίδια, ένα εκ των οποίων ήταν από το Λονδίνο, όπου έχει την έδρα του, στις Βρυξέλλες, προφανώς για να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, και από εκεί στη Γενεύη, όπου διατηρεί γραφεία η ιδιωτική εταιρεία L.J. Capital Group, για την οποία εργάζεται ως σύμβουλος. Σε άλλο ταξίδι, προερχόμενος από το Λονδίνο, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα χρήματα που αποφασίστηκε να δοθούν για τις ημερήσιες αποζημιώσεις, τις διανυκτερεύσεις, τα αεροπορικά και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια των ιδιωτών συμβούλων μπορούν να θεωρηθούν «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Μάλιστα, όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος της οδού Νίκης, σύμφωνα με τους κανόνες του δημοσίου λογιστικού, καθ’ ότι οι άτυποι ιδιώτες σύμβουλοι δεν έχουν συμβατική σχέση – έστω και άμισθη – με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα «οφείλουν να επιστραφούν εντόκως» και μάλιστα με επιτόκιο 6%.
«Τα χρήματα βαρύνουν τον ΚΑΕ 0717 του ειδικού φορέα 23/110 του κρατικού προϋπολογισμού» σημειώνει.
Οι ίδιες πηγές κατηγορηματικά αναφέρουν ότι «ο κ. Κιμ ποτέ δεν απασχολήθηκε από ελληνικό υπουργείο, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ή άλλη υπηρεσία. Οσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο» τονίζουν «ας φέρουν μια απόδειξη πληρωμής τους από το Ελληνικό Δημόσιο».
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Βαρουφάκη και έθεσε γραπτώς ερωτήματα για τα παραπάνω θέματα, πλην όμως δεν πήρε απάντηση. Πάντως, ο πρώην υπουργός, σε απάντηση που είχε δώσει τον περασμένο Ιούνιο σε ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή για τον ρόλο του κ. Κιμ, είχε παρουσιάσει τον Κορεάτη ως διαχρονικό συνεργάτη των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2001 ως σήμερα. Ειδικότερα παρουσίαζε τον Γκλεν Κιμ ότι ξεκίνησε το 2001 επί διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, συνέχισε επί Κώστα Καραμανλή και κατόπιν, επί Γιώργου Παπανδρέου, ήταν παρών στις πρώτες συναντήσεις που αφορούσαν τον σχεδιασμό του PSI.
Ειδικότερα αναφέρει ότι ο κ. Κιμ συνεργάστηκε το 2001 με τον ΟΔΔΗΧ με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Lehman Brothers και πως υπέδειξε το συνολικό «κούρεμα» του χρέους το 2011, ενώ το 2012, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του συμβούλου του ΕFSF, σχεδίασε το PSI.