Παραγωγοί ΑΠΕ: Αυτός είναι ο “πράσινος” δρόμος προς την ενέργεια – Τι προτείνει ο κλάδος για ανάπτυξη και εξαγωγές ρεύματος

ενέργεια

Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων και των  ξένων επενδυτών για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.

Αυτό διαπιστώνουν οι φορείς του κλάδου παρά την κατάργηση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της “πράσινης” ενέργειας και το φαινόμενο των περικοπών της παραγόμενης ενέργειας σε περιόδους υπερβάλλουσας προσφοράς. Ωστόσο οι ίδιοι επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς με τελικό στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Το νέο τοπίο

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο περιέγραψαν σε κοινή εκδήλωση οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σημειώνοντας ότι το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε έως τώρα η ανάπτυξη των ΑΠΕ και το οποίο έφερε τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις διεθνώς στο συγκεκριμένο τομέα δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Τα βασικά στοιχεία που επισημαίνουν ως απαραίτητα προκειμένου η πράσινη ενέργεια να παράγεται σε ανταγωνιστικές τιμές (ώστε να συμβάλει στην συγκράτηση του κόστους, αλλά και να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των εξαγωγών, δεδομένου ότι όλες οι χώρες αναπτύσσουν ΑΠΕ) είναι:

Exit mobile version