Η βελτίωση του κλίματος των ελληνογερμανικών σχέσεων, το οποίο βρέθηκε στο ναδίρ το τελευταίο διάστημα, έγινε αισθητή από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Ασαφές, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την οκταμερή συνάντηση την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, θα επηρεάσει και το θέμα της χρηματοδότησης – μέσω της ΕΚΤ και εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος – που “καίει” τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την καγκελάριο ήταν χρήσιμες για να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν και το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για θέματα χρηματοδότησης, καθώς αυτό θα κριθεί από το Eurogroup που θα αξιολογήσει πρώτα το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς. Η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ισοσκελισμένος προυπολογισμός και διαρθρωτικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι θέλει να να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και να μειωθεί η ανεργία, ιδιαίτερα η ανεργία των νέων.
Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις
Η βελτίωση του κλίματος ήταν φανερή και από τις σύντομες εισηγήσεις και τις απαντήσεις των δύο ηγετών στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι Γερμανοί έχουν πολύ θερμές επαφές με τους Έλληνες και εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Δήλωσε, ακόμη, ότι υπάρχει διάθεση καλής συνεργασίας των δύο χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαική Ένωση.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο και ότι η συζήτηση με την Μέρκελ ήταν γόνιμη για να προσδιορισθούν οι κοινοί στόχοι, αλλά και οι διαφορές των δύο πλευρών, ώστε να γεφυρωθούν.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία δεν ήταν κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης success story, καθώς συνοδεύθηκαν από τεράστιο κοινωνικά και κοινωνικά προβλήματα. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι είναι λάθος να υποστηρίζεται ότι για όλα τα προβλήματα της Ελλάδα ευθύνονται οι ξένοι, σημειώνοντας ότι υπήρχαν και εσωτερικές παθογένειες που σεν αντιμετωπίσθηκαν την τελευταί 5ετία – όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή – και ότι πρέπει τώρα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση αυτή.
Κατοχικό δάνειο και δικαστική συνδρομή για τη Siemens
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός έθεσε τις εξής προτεραιότητες:
– Να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα
-Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη διαφθορά. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μία πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή της γερμανικής δικαιοσύνης στη διερεύνηση των πεπραγμένων της Siemens.
– Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι κυρίως ηθικό και όχι υλικό θέμα, το οποίο δεν συνδέεται με την τρέχουσα συγκυρία του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της, η καγκελάριος τόνισε και πάλι ότι για τη Γερμανία το ζήτημα των επανορθώσεων είναι μόνο ηθικό και δεν υπάρχουν υλικές υποχρεώσεις έναντι της Ελλάδας.
Ο ρόλος της Task Force
Η κυρία Μέρκελ είπε ότι μένει να προσδιορισθεί η μελλοντική μορφή της παρουσίας της Task Force στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην ελληνογερμανική συνέλευση και τις ελληνογερμανικές επαφές, είπε ότι είναι πολύ σημαντικές και θα συνεχισθούν. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κυρία Μέρκελ είναι άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθεί την ανταλλαγή απόψεων και αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό. Καυτηρίασε επίσης το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που εμφάνισε την καγκελάριο με ναζιστική στολή στην Ακρόπολη, λέγοντας ότι την αδικεί όπως αδικεί και τον γερμανικό λαό.