Ο αριθμός των μικροοφειλετών στην εφορία παρέμεινε σταθερά στα ύψη την περασμένη τετραετία, σύμφωνα με στοιχεία που προυσίασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στην κριτική της αντιπολίτευσης για διπλασιασμό των μικροοφειλετών επί της σημερινής διακυβέρνησης, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έως 3.000 ευρώ, στις 31/10/2014 όφειλαν 3. 386.145 πολίτες (σε σύνολο οφειλής 1 δισ. 650 εκατ.) και την ίδια ημερομηνία του 2018 ήταν 3.377.453 που όφειλαν το ίδιο ποσό (με συνολική οφειλή 1 δισ. 626 εκατ. ευρώ ).
«Καταφέραμε να μεταστρέψουμε το μείγμα της πολιτικής ώστε τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν πιο δίκαια», είπε η υφυπουργός, τονίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, το 80%-85% των πολιτών πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές από ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς.
Μάλιστα η υφυπουργός τόνισε στη Βουλή ότι, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σαφής αύξηση στα φορολογικά έσοδα, τα οποία η αντιπολίτευση επιμένει να χρεώνει πάντα στην υπερφορολόγηση, όμως -όπως είπε- αυτό το αφήγημα το στηρίζει σε επιλεκτική παρουσίαση της πραγματικότητας.
Επισήμανε, δε, ότι τους πιο σκληρούς φόρους τους επέβαλλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την περίοδο που κυβερνούσαν (εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, «το μεγαλύτερο δώρο στους δανειστές γιατί με την εισπραξιμότητα του δέσμευσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»).
Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων που σημειώθηκε επί της σημερινής διακυβέρνησης συνδέεται άμεσα με τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Όπως διευκρίνισε, κεντρικός παράγοντας σε αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση του πλαστικού χρήματος, η οποία προσέγγισε τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με στοιχεία της ΕΚΤ, η αξία των συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε από το 5% το 2015 στο 12,1% το 2017, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 14,8%. Ακόμη, το 2017 τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,2% ή 780 εκατ. εξαιτίας -μεταξύ άλλων παραγόντων- της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων αλλά και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Εξάλλου, τόνισε ότι η θετική απόδοση των εσόδων συνεχίζεται και το 2018, με σημαντική ως προς την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων την εφαρμογή της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υποβληθούν έως τον Νοέμβριο του 2017 περισσότερες από μισό εκατ. τέτοιες δηλώσεις και καταλογίστηκαν 795 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η υφυπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2017, το 40,3 των δηλωθέντων ποσών προέρχεται από το εισόδημα που απέφεραν το 59,5% των συνολικών φόρων και προστίμων.