Παπανάτσιου: Έως το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού

Για εμάς τους Έλληνες, η νησιωτικότητα είναι μέρος της ταυτότητάς μας, ακόμη και για όσους ζούμε στην ηπειρωτική χώρα. Η νησιωτικότητα είναι λόγος υπερηφάνειας”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που διεξάγεται στη Ρόδο, η υφυπουργός Οικονομικών, Kατερίνα Παπανάτσιου. Όπως σημείωσε, στη γλώσσα της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έννοια της νησιωτικότητας στέκεται μόνο στα μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα νησιά έναντι της ηπειρωτικής χώρας, την απομάκρυνση και τη δυσκολία πρόσβασης στο κέντρο, άρα και στις αναγκαίες, οριζόντιες πολιτικές για την άμβλυνση αυτών των μειονεκτημάτων.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι ακτές μας είναι ένα σημαντικό “κεφάλαιο” για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, είναι ένα σημαντικό “κεφάλαιο” των νησιών μας, επισημαίνοντας ότι “είναι η πολύτιμη πρώτη ύλη του τουρισμού μας, του δυναμικότερου, ίσως, κλάδου αυτήν την περίοδο. Στο χέρι μας είναι αυτήν την πρώτη ύλη να την εκμεταλλευτούμε σωστά και με λογική χρήση. Δεν πρέπει αυτό το κεφάλαιο να το απαξιώσουμε με την υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια πρέπει παράλληλα να διαφυλάξουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας. Αυτές είναι οι δύο πολιτικές μας προτεραιότητες πάνω στο ζήτημα αυτό”.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό και την παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όπως ανακοίνωσε, “μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια”. Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική.

“Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο του αιγιαλού, που κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις που προανέφερα, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας. Θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η τοπική αυτοδιοίκηση” υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

“Η εμπειρία που είχαμε μέχρι τώρα ήταν ότι η απόλυτη απαγόρευση δημιουργούσε έδαφος για αυθαιρεσία και ανομία. Θέλουμε να υπάρχει τάξη και ίσοι όροι για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Και βέβαια θα απαιτήσουμε συμμόρφωση με το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της κοινής χρήσης και της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες” πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η υφυπουργός σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των ακινήτων που μένουν ανεκμετάλλευτα και απαξιώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, “αξιοποιούμε ακίνητα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στον Δήμο Ρόδου παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος το συγκρότημα της “Ροδιακής Έπαυλης” ύστερα από αίτημα των Ροδίων και χρόνιους αγώνες τους για την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών του δήμου με την ανακατασκευή και διατήρηση των κτιρίων και αναμόρφωση του περιβάλλοντος αυτών χώρου” τόνισε.

“Στο σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον η ορθολογική διαχείριση και η στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με τρόπο που να δημιουργεί πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη σε όλη την οικονομία και όλους τους πολίτες αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για την κυβέρνησή μας” επισήμανε η κ. Παπανάτσιου.


Exit mobile version