Quantcast
Πάνω από 500 επενδυτικά σχέδια θα υποβληθούν στα 4 πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού - enikonomia.gr
share

Πάνω από 500 επενδυτικά σχέδια θα υποβληθούν στα 4 πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Οικονομίας αξιολογεί θετικά την πορεία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016.
Τον απολογισμό ενός μήνα από τη στιγμή που «άνοιξαν» τα πρώτα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου («Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους») έκανε απόψε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, μιλώντας σε εκδήλωση ενημέρωσης των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Στα τέσσερα πρώτα καθεστώτα ενισχύσεων που προκηρύχθηκαν (συνολικού ποσού 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% αντιστοιχεί σε φοροαπαλλαγές) εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περισσότερες από 500 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων, οι περισσότερες των οποίων στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα». Παράλληλα, επενδυτικά σχέδια τα οποία συνολικά προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ενταχθούν στη διαδικασία του Enterprise Greece.

«Στις 20 Οκτωβρίου άνοιξε ο καινούριος αναπτυξιακός νόμος, με τέσσερα καθεστώτα. Τα στοιχεία τα οποία έχουμε στις 21 Νοεμβρίου δείχνουν ότι συνολικά μπήκαν στο σύστημα 1080 ενδιαφερόμενοι. Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι τελικά θα έχουμε τόσα επενδυτικά σχέδια να εγκριθούν. Αυτά για τα οποία υποβλήθηκαν προτάσεις είναι 50, και αυτό το οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε, είναι ότι το 60% όσων μπήκαν στο σύστημα είναι σε διαδικασία να υποβάλει πρόταση και δε μπήκε απλώς να δει πώς λειτουργεί το σύστημα. Περιμένουμε περίπου 500 επενδυτικά σχέδια να υποβληθούν σε αυτά τα τέσσερα καθεστώτα. Ακολουθούν άλλα τέσσερα του επόμενους 2-3 μήνες και αρχίζει ο επόμενος κύκλος από τον Μάρτιο», γνωστοποίησε ο κ. Λαμπριανίδης.

Από τους ενδιαφερόμενους που μπήκαν στο σύστημα του αναπτυξιακού νόμου, 744 ήταν για τη γενική επιχειρηματικότητα (υπέβαλαν πρόταση 38), για τις νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις 199 (υπέβαλαν πρόταση 5), για τον μηχανολογικό εξοπλισμό 109 (υπέβαλαν 10) και για τις μείζονος σημασίας επενδύσεις 28 ενδιαφερόμενοι.

«Επιδιώκουμε να υπάρξει μία στρατηγική μετατόπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, θέλουμε να ενδυναμώσουμε καινοτομικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και να στηρίξουμε το εγχώριο εργατικό δυναμικό», επισήμανε ο κ. Λαμπριανίδης, ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος των ενισχύσεων, σημείωσε ότι επειδή στο παρελθόν «κάποιες ελάχιστες επιχειρήσεις πήραν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού, αυτό δεν θέλουμε να ξανασυμβεί και έχουμε βάλει πλαφόν στο ύψος των ενισχύσεων που πρέπει να δοθούν και έτσι διευκολύνουμε τη διασπορά».

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι τα 5 εκατ. ευρώ, για κάθε επιχείρηση τα 10 εκατ. ευρώ και για κάθε όμιλο επιχειρήσεων τα 20 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επενδύσεις, ο γενικός γραμματέας σημείωσε: «Στη διάρκεια της θητείας μου εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια – ένα των 100, ένα των 200 και ένα των 400 εκατ. ευρώ – και τώρα ξεκινάει η διαδικασία του Εnterprise Greece. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 8-9 επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν μπει στη διαδικασία και αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Είμαστε πραγματικά σε ένα σημείο τομής και ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθούν».

Τα επόμενα καθεστώτα που θα προκηρυχθούν το προσεχές τρίμηνο είναι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: 1. Συνέργειες και δικτυώσεις clusters: Αφορά σχήματα συνέργειας-δικτύωσης που λειτουργούν υπό μορφή εταιρίας ή κοινοπραξίας και απαρτίζονται από τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις. Βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι το επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε κοινές δράσεις των συμμετεχόντων στο επενδυτικό σχήμα.

2. Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – Ταμεία συμμετοχών: Αφορά τη σύσταση ταμείων συμμετοχών, με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου και με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού περιεχομένου των ελληνικών επιχειρήσεων και της δυνατότητας τους για εξαγωγές, καθώς και αύξηση της απασχόλησης, Η δυνατότητα καθορισμού των επιλέξιμων κλάδων και επενδυτικών σχεδίων, εξαρτάται από την τελική μορφή του ταμείου συμμετοχών.

3. Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – αλυσίδες αξίας: Στόχος είναι η αύξηση και η προστασία της απασχόλησης, η περιφερειακή σύγκλιση μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μίας περιοχής και της ενίσχυσης των τοπικών διασυνδέσεων. Ενισχύονται επιχειρήσεις και συνεργατικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν σε κλαδικά ή τοπικά παραγωγικά συστήματα, ή σε επιμέρους παραγωγικές αλυσίδες αξίας που είναι δυνατό να αναπτύσσονται σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο, με υποχρεωτική συμμετοχή τουλάχιστον 8 φορέων. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι συναφείς οικονομικοί παράγοντες.

4. Επενδύσεις μείζονος μεγέθους: Δημιουργείται ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Αφορά επενδυτικά σχέδια άνω των 20 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση τη δημιουργία τουλάχιστον δύο θέσεων εργασίας ανά 1 εκ. ευρώ επιλέξιμης επένδυσης. Η ενίσχυση αφορά στη διαδικασία επιτάχυνσης της αδειοδότησης και την παγιοποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για 12 έτη, ή εναλλακτικά τη φορολογική απαλλαγή με ποσοστό ενίσχυσης 10%. Οι προτάσεις θα αξιολογούνται άμεσα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.