Πακέτα διακοπών: Δείτε πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές στην Ελλάδα και πόσο στην ΕΕ

διακοπές

Απλησίαστες τείνουν να γίνουν οι διακοπές για τους περισσότερους πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.

Όπως έδειξαν τα τελευταία  στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκε κατά 7,7% η μέση τιμή για τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε σχέση με 1 χρόνο πριν, έναντι αύξησης 6,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης τα ίδια στοιχεία της Αρχής έδειξαν πως στην  ΕΕ οι τιμές των πακέτων διακοπών εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 11,1%, ενώ του εξωτερικού “τσίμπησαν” κατά 5,7%.

Οι διακοπές

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι τιμές  στις οργανωμένες διακοπές στην ΕΕ έχουν αυξηθεί από τον Αύγουστο του 2021.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι  τιμές στις  εγχώριες οργανωμένες διακοπές “εκτινάχθηκαν ” το 2023 καθώς ο  ετήσιος ρυθμός αύξησης  ξεπέρασε το 20% το επτάμηνο του ίδιου έτους.

Σημειώνεται δε πως τον  Ιούλιο του 2024  η πλειοψηφία των κρατών -μελών της  ΕΕ είχε θετικό ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού για τις οργανωμένες διακοπές που πωλούνται στο εσωτερικό των αντίστοιχων χωρών τους.

Τις υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές πακέτων διακοπών στην ΕΕ κατέγραψαν  η  Γαλλία (+22,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023), η Ιταλία (+19,5%) και η Κύπρος  (+16,7%) ενώ αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού  ως προς αυτό, είχαν η Μάλτα (-2,9%), η Φινλανδία (-2,7%) και  η Δανία (-0,2%).

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες της Eurostat 

 

 

Exit mobile version