Της Κατερίνας Φεσσά
Τα φώτα σβησμένα. Τα παιχνίδια τακτοποιημένα στη θέση τους. Τα ρολά κατεβασμένα και η επιγραφή «κλειστόν» στις πόρτες. Οι παιδικές φωνές και τα χαρούμενα γέλια έχουν πάψει να ακούγονται εδώ και 16 μήνες. Οι παιδότοποι έχουν «ερημώσει». Η πανδημία και το lockdown έχουν αφήσει «βαρύ» το αποτύπωμά τους πάνω στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν ανοίξει καθόλου, ούτε στο ελάχιστο όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται σε απόγνωση, υψώνοντας «κραυγή» αγωνίας για το μέλλον τους. Πολλοί παιδότοποι σε ολόκληρη την Ελλάδα, σχεδόν το 20% υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο, ενώ άλλοι φυτοζωούν και με δεδομένο ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί, ορισμένοι ίσως και να μην ανοίξουν ξανά. Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, το πλήγμα είναι μεγάλο. Σε έναν κλάδο που αριθμεί πάνω από 800 παιδότοπους πανελλαδικά και απασχολεί περισσότερους από 6.000 εργαζομένους. Και μπορεί οι επιχειρήσεις να έλαβαν κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών ή των «κουρεμένων» ενοικίων, όμως, όπως επισημαίνεται, χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην επόμενη ημέρα.
Μια επόμενη ημέρα που ακόμα μοιάζει αβέβαιη, καθώς όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι, οι παιδότοποι θα ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα εφόσον έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού της χώρας. Κρίνουν ως θετικό το μέτρο που ανακοινώθηκε για ειδικό πρόγραμμα στήριξης των παιδότοπων μέσω ΕΣΠΑ, όμως, ακόμη και αυτό παρουσιάζει, όπως υποστηρίζουν, κάποιες αρρυθμίες, όπως το ότι πολλές επιχειρήσεις έκαναν έναρξη με διαφορετικό ΚΑΔ (πάρκου αναψυχής, αναψυκτηρίων κ.α.) επειδή παλαιότερα δεν υπήρχε ξεχωριστός ΚΑΔ παιδότοπου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας, Ευτυχία Μαρίνου και η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου μιλούν στο enikos.gr για το πώς έχει βιώσει ο κλάδος τις συνέπειες της πανδημίας και εξηγούν τι πρέπει να γίνει για να επανεκκινήσει.
Ευτυχία Μαρίνου (Πρόεδρος Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας)
«Οι παιδότοποι με εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχουν ήδη ανοίξει»
Μιλώντας στο enikos.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας, Ευτυχία Μαρίνου υποστηρίζει ότι «οι παιδότοποι με εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχουν ήδη ανοίξει, από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία και οι παιδικές χαρές, στις οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι δεν τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται ποτέ, σε αντίθεση με τους δικούς μας χώρους που τηρούν αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Από την άλλη, για τους εσωτερικούς παιδότοπους θα είναι καταστροφικό αν ανοίξουν εν μέσω καλοκαιριού, καθώς είναι δεδομένο ότι η επισκεψιμότητα θα είναι μηδενική. Η πρόταση μας είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί και στους εσωτερικούς να δοθεί η επιλογή όποιος θέλει να ανοίξει και όποιος θέλει να παραμείνει κλειστός με συνέχεια των ευεργετημάτων για όλους (μηδενικά ενοίκια , αναστολές προσωπικού κλπ)». Σύμφωνα με την ίδια, «περίπου ένα 20% των συναδέλφων έχει βάλει ήδη λουκέτο. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο και ανησυχητικό. Προς το παρόν οι περισσότεροι κρατιούνται λόγω των επιδοτήσεων». Ωστόσο προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν και άλλα λουκέτα στον κλάδο “αν δεν συνεχιστεί η στήριξη εκ μέρους του κράτους τουλάχιστον για όσο συνεχίζεται η πανδημία”.
Σε ερώτηση στο πώς μπορεί να επιβιώσει ο κλάδος απαντά τα εξής: «Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι όταν τελειώσει η πανδημία, σιγά- σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας γιατί είμαστε χώροι που προσφέρουμε στην οικογένεια και στα παιδιά. Βέβαια μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει τόσο εμάς όσο και τους εργαζόμενούς μας».
Αναφερόμενη στην οικονομική στήριξη που θα λάβει ο κλάδος μέσω ΕΣΠΑ από το κράτος, υποστηρίζει ότι «μπορεί να είναι ένα καλό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον κλάδο ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων άνω του 25% θα μείνει εκτός επιδότησης για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή παλαιότερα δεν υπήρχε ο ΚΑΔ του παιδότοπου, πολλοί συνάδελφοι έκαναν έναρξη στην εφορία με ΚΑΔ πάρκου αναψυχής, αναψυκτηρίου και διάφορους άλλους ΚΑΔ, όλοι όμως διαθέτουν άδεια λειτουργίας παιδότοπου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που άρχισαν τη λειτουργία τους το 2020 και ειδικά αυτές είναι που χρειάζονται πολύ μεγάλη στήριξη για να επιβιώσουν. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα το σύνολο των συναδέλφων. Σίγουρα θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η δουλειά μας σε προ πανδημίας επίπεδα».
Ιρένε Βήττα Βαβούσκου (Πρόεδρος Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης)
«Έχουν κλείσει 20 επιχειρήσεις από πέρυσι τον Μάρτιο, και άλλες φυτοζωούν»
«Οι παιδότοποι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία πολύ περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις. Με κρατική εντολή έκλεισε ολόκληρος ο κλάδος από την πρώτη κιόλας μέρα της πανδημίας και δεν έχει επανέλθει ακόμα, μετρώντας 16 ολόκληρους μήνες κλειστών καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα καταστήματα των παιδότοπων στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν χειμερινό χαρακτήρα και η υψηλή σεζόν τους είναι παράλληλη με αυτήν των σχολείων. Έτσι, φτάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πριν από το καλοκαίρι και καλούμαστε να επιβιώσουμε για ακόμη 4 μήνες, έως δηλαδή τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει και πάλι η σεζόν για τα περισσότερα καταστήματα παιδότοπων. Η απαίτηση για εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού, ως προϋπόθεση για να ανοίξουν ξανά οι παιδότοποι, είναι απόφαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και δεν μπορούμε παρά να την σεβαστούμε. Είναι πραγματικότητα, ότι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, το τι πρέπει να γίνει, είναι οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως με απόφαση τους, έκλεισαν πριν από 16 μήνες τους παιδότοπους, έτσι είμαστε βέβαιοι, ότι με αντίστοιχη απόφαση θα μας ανοίξουν και πάλι κάτω από συνθήκες ασφαλούς χρήσης των παιχνιδιών από τα παιδιά αλλά και όλου του χώρου από τους ενήλικες” τονίζει στο enikos.gr η κα Ιρένε Βήττα Βαβούσκου.
Όσον αφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων που έχει βάλει λουκέτο σε τοπικό επίπεδο είπε ότι «από τις 70 επιχειρήσεις που υπήρχαν πέρσι τον Μάρτιο σίγουρα έχουν κλείσει γύρω στις 20 αλλά και πολλές φυτοζωούν μη γνωρίζοντας αν θα ανοίξουν, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες». Για την επόμενη ημέρα η κα Βαβούσκου υποστηρίζει ότι «για την πλειοψηφία των καταστημάτων με κύριο Κωδικό Δραστηριότητας Παιδότοπου, η κρατική μέριμνα υλοποιήθηκε μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, της μείωσης για κάποιους μήνες του καταβαλλόμενου ποσού ενοικίου, της ολικής απαλλαγής από την καταβολή του για κάποιους μήνες, της αναστολής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων κατά τη περίοδο που τα καταστήματα είναι κλειστά, των ελαφρύνσεων σε σχέση με την καταβολή των δημοτικών τελών, των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που δόθηκαν από τις Περιφέρειες αλλά και του νέου ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ που ανοίγει τώρα και είναι για τις ελάχιστες επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν επιχειρήσεις, που δεν υπήχθησαν σ’ αυτό το καθεστώς στήριξης και αυτό ήταν εξαιρετικά άδικο για αυτές. Συγκεκριμένα, οι νέες επιχειρήσεις παιδότοπων, δηλαδή αυτές που δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν ετήσιο κύκλο εργασιών, πριν ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση τον Μάρτιο του 2020, δεν είχαν δικαίωμα στήριξης από το κράτος με εξαίρεση μόνο τις τελευταίες Επιστρεπτέες προκαταβολές. Αλλά και αυτές, ήταν ιδιαίτερα χαμηλές λόγω του μικρού χρόνου λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών που δεν τους επέτρεψε να μπουν σε φάση πλήρους λειτουργίας και ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας και την ανάλογη δυναμική».
Σχετικά με τη στήριξη που θα λάβει ο κλάδος από το κράτος μέσω ΕΣΠΑ, η ίδια τονίζει ότι «εφόσον ήταν κρατική η εντολή να κλείσουν οι επιχειρήσεις των παιδότοπων, ήταν και κρατική η υποχρέωση να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές. Αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε: ότι καμία επιχείρηση δεν θα πρέπει να μείνει πίσω. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δικαίως ελήφθη πρόνοια για δημιουργία ΕΣΠΑ, που θα αφορά τη στήριξη των παιδότοπων, καθώς τα καταστήματα του κλάδου όχι μόνο δεν είχαν έσοδα για το σύνολο των 16 μηνών που ήταν κλειστά, αλλά και περιήλθαν σε κατάσταση απαξίωσης ως επιχειρήσεις, καθιστώντας μονόδρομο την οικονομική υποστήριξη για επαναφορά τους στην πρότερη κατάσταση».
Στο ερώτημα εάν η πανδημία θα αλλάξει την επισκεψιμότητα στους παιδότοπους απαντά ότι «τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά έχουν περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με κοινωνική απομόνωση και περιορισμούς. Αυτό που εισπράττουμε, μέσα από την επαφή που έχουμε ως επιχειρηματίες με τους πελάτες μας, είναι ότι αυτοί αισθάνονται πανέτοιμοι να επανακάμψουν και να επισκεφτούν τα καταστήματά μας, σεβόμενοι πάντοτε τα μέτρα ασφάλειας. Από τη στιγμή που η Επιτροπή λοιμωξιολόγων δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των παιδότοπων, αυτομάτως σημαίνει ότι τα οι παιδότοποι είναι ασφαλείς για παιχνίδι αλλά και παιδικά party. Ας μην ξεχνούμε, ότι οι πιστοποιημένοι παιδότοποι είναι οι πιο ασφαλείς αλλά και οι πιο καθαροί χώροι, για να παίξουν τα παιδιά».
Οι τιμές για την είσοδο και τα μενού
Σε ερώτηση εάν θα αλλάξουν οι τιμές για την είσοδο στους παιδότοπους και στα μενού των παιδιών μόλις επαναλειτουργήσει ο κλάδος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας, Eυτυχία Μαρίνου τονίζει ότι «αυτό έγκειται στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία. Στα παιδικά μενού υπήρχε πάντα ποικιλία τόσο σε τιμές όσο και σε επιλογές. Αυτή τη στιγμή, η σκέψη όλων των συναδέλφων είναι η επιβίωση και η επαναφορά στη κανονικότητα. Οι τιμές προ πανδημίας ήταν κατά μέσο όρο στα 4 ευρώ. Τα παιδικά μενού ήταν κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του χυμού )”.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου δηλώνει για το συγκεκριμένο θέμα ότι «μεταξύ των παιδότοπων υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Αυτό συμβαίνει βέβαια και σε άλλους κλάδους, που έχουν να κάνουν με πελάτες διαφορετικών απαιτήσεων, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Έτσι, θα υπάρξουν επιχειρηματίες, που θα επιλέξουν να κάνουν προσφορές, προκειμένου να επιτύχουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναφορά των οικονομικών τους στην προ κορονοϊού κατάσταση. Αλλά θα υπάρξουν και άλλοι που προκειμένου να κρατήσουν ψηλά την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών, θα προτιμήσουν να παραμείνουν σταθεροί στις τιμές τους. Πηγαίνοντας την σκέψη αυτή ακόμα πιο μακριά, σκέφτομαι ότι, αν υπάρξουν περιορισμοί ως προς τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά χρονική στιγμή, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να κρατηθούν οι τζίροι και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θα ήταν ίσως σοφό ακόμη και να ανέβουν οι τιμές ή να δημιουργηθούν ζώνες λειτουργίας με μέγιστη διάρκεια επίσκεψης στον χώρο των παιδότοπων”. Η ίδια υπενθυμίζει ότι «οι τιμές στους παιδότοπους για τα παιδιά κυμαίνονται από 5 ευρώ έως και 8 ευρώ ανάλογα με την επιχείρηση αλλά και το μενού που θα επιλέξει ο γονέας για το παιδί του. Στη Θεσσαλονίκη η είσοδος περιλαμβάνει συνήθως κάποιο τοστ με χυμό, κέικ με χυμό ή μπέργκερ με χυμό. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όπως έχουν αντιληφθεί και η είσοδος δεν περιλαμβάνει φαγητό αλλά το φαγητό χρεώνεται επιπλέον».
Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων
Την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο και μετά την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό επισημαίνει η Πρόεδρος Συλλόγου ο πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου. Όπως αναφέρει «είμαστε πριν από το καλοκαίρι και καλούμαστε να επιβιώσουμε για ακόμη 4 μήνες, έως δηλαδή τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει και πάλι η σεζόν για τα περισσότερα καταστήματα παιδότοπων. Έτσι, αυτό που ζητούμε είναι:
1.Επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και για διάστημα 6 μηνών.
2.Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στην παροχή υπηρεσίας παιδότοπου. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015, το ΦΠΑ του ΚΑΔ των παιδότοπων ήταν στο 13%.
3.Μηδενικό ενοίκιο έως 31 Αυγούστου 2021, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες υπολειτουργούμε, μιας και είμαστε εκτός σεζόν και από 1/9/2021 και για 6 μήνες επιδότηση ενοικίου σε ποσοστό 60%.
4.Κεφάλαια κίνησης μέσω μη επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να προβούμε στις συντηρήσεις. που χρειάζονται οι χώροι μας μετά από 1 έτος αναστολής λειτουργίας αλλά και να προμηθευτούμε τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα, που είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών μας.
5.Στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, να υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, διότι στον δικό μας κλάδο λόγω του αντικειμένου του αλλά και των περιορισμένων ωρών λειτουργίας των καταστημάτων μας, απαιτούνται κατά βάση άτομα μερικής απασχόλησης”.
Στα επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου αναφέρεται και η κ. Μαρίνου. Όπως επισημαίνει “ Με δεδομένο ότι εδώ και 15 μήνες βρισκόμαστε σε αναστολή λειτουργίας- υπολειτουργίας, η στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους η έως ότου επανέλθει η κανονικότητα. Θέλουμε τις ζωές μας και τις δουλειές μας πίσω, κανένας επιχειρηματίας δεν έχει μάθει να ζει με επιδόματα, δυστυχώς όμως η επιπλέον στήριξη είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν μόνο οι επιχειρήσεις μας. Πίσω από αυτές υπάρχουν οι οικογένειες μας και οι εργαζόμενοι μας”.
Πηγή: enikos.gr