«Παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα!

Του Σωτήρη Καψώχα

Παγώνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα μέχρι να ολοκληρωθούν οι πολιτικές διεργασίες εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό έως την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

 

Χρονική μετάθεση
Η παροχή δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 και το αίτημα για υπαγωγή στην προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) από την 1η Μαρτίου του επομένου έτους, που επισήμως υποβλήθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αδρανοποιεί στην ουσία τις διαδικασίες αξιολόγησης και μεταθέτει χρονικά την διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Κανένα μέτρο δεν ψηφίζεται

Μέτρα επίσης είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τον Πρόεδρο, δηλαδή πριν τις 29 Δεκεμβρίου που πρόκειται να γίνει η Τρίτη ψηφοφορία.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν από αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για να αρχίσουν συζητήσεις για τα δημοσιονομικά με σκοπό να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση που είχε πέσει σε τέλμα μετά το Παρίσι.

 

Εντοπισμός ελλειμμάτων
Η επάνοδος της τρόικας, έστω και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημαίνει ότι θα εντοπιστούν και θα κλείσουν οι όποιες τρύπες του προϋπολογισμού, οι οποίες υπολογίζονται σε 1,773 δις. ευρώ. Η ελληνική πλευρά κατηγορεί μάλιστα την τρόικα ότι δεν έχει κάτσει να κοστολογήσει πολλές από τις ελληνικές προτάσεις και τους επίμαχους κωδικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του κενού.    

 

Ενδιάμεση έκθεση
Επί του πρακτέου, η ανάληψη εργασιών από το χαμηλό επίπεδο των δανειστών της χώρας, κρίνεται απαραίτητη καθώς η τρόικα θα ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση προόδου που θα συνοδεύει το αίτημα παροχής παράτασης και θα τεκμηριώνει μαζί με μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους τα νομικά κείμενα που θα φτάσουν στα κοινοβούλια Ολλανδίας, Φινλανδίας και Γερμανίας προκειμένου να εγκριθούν οι διαδικασίες.

 

Μετάθεση δόσης
Με αυτή τη διευθέτηση τα 1,8 δισ. της τελευταίας δόσης του δανείου από το Ευρωπαϊκό σκέλος, δεν χάνονται, αλλά θα καταβληθούν το αργότερο τον Φεβρουάριο μαζί με 1,8 δισ. από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών που διακρατούν ελληνικά ομόλογα και τα 3,4 δισ. του ΔΝΤ. Παράλληλα παρατείνεται και η παραμονή των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Ελλάδα, ύψους 11,4 δις. Ευρώ  που δεν χρειάζεται να επιστραφούν όχι απλά για ένα δίμηνο αλλά για όσο χρειαστεί.

 

 

Exit mobile version