«Κουρεμένες» δόσεις δανείου καλούνται να καταβάλουν αυτό τον μήνα όσοι εξυπηρετούν κανονικά τα στεγαστικά τους, εκείνοι δηλαδή που είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους: Το «ψαλίδι» διαμορφώνεται στο περίπου 20% της δόσης του Μαρτίου 2023, με το ποσό που προκύπτει να είναι αυτό θα «κλειδώσει» και για τους επόμενους 11 μήνες. Η συγκεκριμένη πρακτική θα υιοθετηθεί και από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, τις «εισπρακτικές» δηλαδή όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Επί της ουσίας, από τον τρέχοντα μήνα ενεργοποιείται το πρόγραμμα «ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών» που μετατρέπει τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά για έναν χρόνο.
Οι δεσμεύσεις για διευκολύνσεις από τις εισπρακτικές
Με σχετική κοινή ανακοίνωσή τους και οι εισπρακτικές εταιρείες, δηλαδή οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσουν την συγκεκριμένη πρακτική –για όσους βεβαίως είναι ενήμεροι– και μάλιστα τα εν λόγω προγράμματα τα έχουν θέσει σε ισχύ ήδη από τις αρχές του Μάη, όπως υποστηρίζουν.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως την συγκεκριμένη δέσμευση την έχουν λάβει με επίσημη κοινή ανακοίνωσή τους οι Εταιρείες Διαχείρισης, οι οποίες έχουν τις σχετικές άδειες και εποπτεύονται κανονικά από την Τράπεζα της Ελλάδος: Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν λοιπόν οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν θα εξειδικευθούν ανά χαρτοφυλάκιο δανείων και έχουν ως στόχο την παροχή συνδρομής στους συνεπείς δανειολήπτες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των αντίστοιχων οφειλών τους εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων.
Έτσι, κάθε εισπρακτική εταιρεία θα διαμορφώσει τους όρους και τα κριτήρια υπαγωγής στο αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις πολιτικές της. Οι δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα) με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα εντάσσονται αυτόματα στα παραπάνω ευνοϊκά προγράμματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους τους. Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάθε δανειολήπτης μπορεί να απευθύνεται στην Εταιρεία Διαχείρισης με την οποία συνεργάζεται, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
«Άμυνα» απέναντι στις νέες αυξήσεις επιτοκίων
Έτσι, οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, εκ των πραγμάτων αφήνουν… αδιάφορους όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς υιοθετείται από τον τρέχοντα μήνα, από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».
Επιπτώσεις λοιπόν δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.
Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, «μετατρέπονται» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα αυτό έχουν δεσμευτεί να το υιοθετήσουν όλες οι συστημικές τράπεζες, Συνεταιριστικές, αλλά και όπως προαναφέρθηκε οι εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Ποιοι μένουν εκτός προγραμμάτων
Και αν όσοι έχουν στεγαστικά στέκονται «τυχεροί» ενόψει πιθανής νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, «άτυχοι» θα είναι εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρω-επιτόκια, αφού οι δόσεις τους θα αυξηθούν κανονικά.
Στο αντίποδα βεβαίως και πέρα από τα δάνεια, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις με νέα προϊόντα, σε συνέχεια των αυξήσεων της ΕΚΤ, άρχισαν να δελεάζουν από τον Μάρτιο τους αποταμιευτές, που κυριολεκτικά σχημάτισαν… ουρές για να τοποθετήσουν κεφάλαια -νέα, ή προερχόμενα από λογαριασμούς ταμιευτηρίου- σε λογαριασμούς προθεσμίας.