Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν από τις αρχές να μην έχουν εμφανίσει περιουσιακά στοιχεία. Απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Κτηματολόγιο δεν απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τυχόν αυθαιρεσίες. Ήδη έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Κτηματολογίου και ΑΑΔΕ καθώς οι πρώτοι έχουν καθυστερήσει αρκετά τη διαδικασία και εμποδίζουν τις εργασίες των δεύτερων.
Έτσι, σε πρώτη φάση, το Περιουσιολόγιο θα αντλήσει στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Θα είναι συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων από το Κτηματολόγιο ώστε να εντοπίζει τα αδήλωτα ακίνητα ή αυτά που έχουν πλαστά στοιχεία. Το 2019 θα είναι το έτος που όλα τα αυθαίρετα θα μπουν στη διαδικασία νομιμοποίησης ή κατεδάφισης. Το υπουργείο περιβάλλοντος έχει δώσει καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή αυθαιρέτων την 8η Νοεμβρίου, οπότε λήγουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των πολλών δόσεων και των χαμηλών προστίμων. Αυτήν τη στιγμή, ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Οι αυθαιρεσίες μέσα σε ιδιοκτησίες δε, είναι περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους πρέπει να κάνουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ