Προβληματισμός εκ των υστέρων για τα έσοδα

Ανησυχία για τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το πλεόνασμα του 2017 και η κυβέρνηση να πέσει έξω στις εκτιμήσεις της για αναμενόμενα έσοδα τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό, εκφράζεται από κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των αντιδράσεων που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος καταβολής εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει εκδηλωθεί προβληματισμός ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και εισφοροδιαφυγής.

Μάλιστα, σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε η σχετική επισήμανση και εκφράστηκε ανησυχία. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι αυτό το σημείο απασχολεί πολύ περισσότερο από την έναρξη υλοποίησης των υπολοίπων μέτρων, όπως, για παράδειγμα, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ή του καφέ, που είναι οριζόντιες, αφορούν δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο θόρυβος και οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών είναι εν πολλοίς τεχνητός καθώς, όπως λένε, δεν αφορά το πλέον αδύναμο, εισοδηματικά, κομμάτι της κοινωνίας, αλλά επαγγελματίες που στην πλειονότητά τους κινούνται στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Ως εκ τούτου, εκτιμούν πως είναι διαχειρίσιμη η δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται.

Ωστόσο, η ανησυχία για μια διαδικασία που θα προκαλέσει έκρηξη απόκρυψης εισοδημάτων και εισφοροδιαφυγής, με συνακόλουθη αποτυχία στους στόχους που έχουν τεθεί σε φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, είναι δεδομένη. Μάλιστα, ο σχετικός προβληματισμός αφορά τις υψηλότερες εισοδηματικά ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών.

Εκτιμούν στην κυβέρνηση, όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες, ότι σε ποσοστό της τάξεως του 80% οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων, όπως είναι οι δικηγόροι και οι πολιτικοί μηχανικοί, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν τα προηγούμενα έτη, θα πληρώσουν με το νέο σύστημα ή τα ίδια ή λιγότερα σε σχέση με πριν.

Ωστόσο, για το υπόλοιπο 20%, που είναι εκείνοι που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις είναι τέτοιες που θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στραφούν σε απόκρυψη εισοδημάτων και εισφοροδιαφυγή.

Σε κάθε περίπτωση, ο θόρυβος με τον οποίο έκανε ποδαρικό η νέα χρονιά, εξαιτίας της έναρξης εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι για την πρώτη αξιολόγηση, δεν χαροποιεί την κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο στόχος του 1,75% για πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 δεν είναι «περίπατος στο πάρκο», αλλά απαιτεί προσήλωση στην υλοποίηση του προγράμματος και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση, ούτε επιτρέπει αποκλίσεις από όσα έχουν προϋπολογιστεί ως έσοδα ανά κατηγορία.

Η β΄ αξιολόγηση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να υπάρχει καθαρός δρόμος όσον αφορά τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Για την ώρα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος ενόψει επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Δείχνει, ωστόσο, να απομακρύνεται η πιθανότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου, με πιθανότερη εκδοχή να επιδιωχθεί κάτι τέτοιο μέσα στον Φεβρουάριο.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version