Διάφορα σενάρια για το θέμα του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Για το θέμα αυτό μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας . Όπως είπε κυβέρνηση έχει μελετήσει όλα τα σενάρια και έχει στη φαρέτρα της μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση που υπάρξει διαταραχή στις ροές του φυσικού αερίου. «’Ολα τα σενάρια τα έχουμε μελετήσει. Και θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε .Όλοι ευχόμαστε να μην γίνει κάτι» τόνισε με έμφαση.
«Εκείνο το οποίο εμείς έχουμε διασφαλίσει και πρέπει να διασφαλίσουμε είναι – να υπάρχει ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας…. ενέργειας συνολικά στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Αυτό έχουμε μελετήσει ».
Για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μίλησε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
«Σ’ αυτή τη φάση, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, οι αρμόδιες αρχές, με επισπεύδον το υπουργείο Ενέργειας, έχουν επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια και προετοιμαζόμαστε ανάλογα για κάθε ένα από αυτά. Δεν φαίνεται σε πρώτη φάση, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό, η χώρα μας να είναι από εκείνες που θ’ αντιμετωπίσουν άμεσα και γρήγορα κάποιο πρόβλημα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σ’ αυτά τα πιθανά σενάρια που εξετάζουμε, ελπίζοντας πάντοτε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα πάμε σε μία ειρηνική διευθέτηση» τόνισε.
Γεραπετρίτης: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε όλα τα σενάρια για τη σοβούσα κρίση στην Ουκρανία
Επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε όλα τα σενάρια για τη σοβούσα κρίση στην Ουκρανία. Όπως είπε «πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα σενάρια, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το διπλωματικό πεδίο από πολλές πλευρές. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να έχουμε μια δευτερογενή θέση για ό,τι προκύψει, είτε πρόκειται για μια συνέχιση της κατάστασης αυτής είτε για μια επέμβαση μεγάλης έκτασης ή μια σημειακή επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας. Η απειλή πολέμου σε ό,τι αφορά τις συνέπειες για τρίτα κράτη είναι ήδη πολύ σημαντική και αναδεικνύει την αξία της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης γενικά». Με δυο λόγια, εξέφρασε μεν την ελπίδα του να αποδώσει η διπλωματία αλλά, από την άλλη, «είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα σενάρια».
Για την περίπτωση της πιθανής περαιτέρω ενεργειακής κρίσης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα αντίδρασης: «Στο ευρωπαϊκό επίπεδο όλοι είμαστε συντεταγμένοι πίσω από την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική των συμμάχων μας» είπε και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, υπό την προεδρία του Σαρλ Μισέλ με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων ευρωπαίων ηγετών. Υπάρχει ένα σχέδιο, εξήγησε, το οποίο «αυτή τη στιγμή καταρτίζεται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της ενεργειακής ενίσχυσης της Ευρώπης».