«Ωρολογιακή βόμβα» τα ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

οικόπεδα

«Ωρολογιακή βόμβα» τα ακαθάριστα οικόπεδα σε ευαίσθητες περιοχές της Αττικής.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN TV, ακαθάριστα οικόπεδα, βουνά από μπάζα και πεταμένα κλαδιά στην άκρη του δρόμου αποτελούν εστίες κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Είναι πολλά οικόπεδα τα οποία δεν μπορεί να τα καθαρίσει όλα ο δήμος. Είναι επικίνδυνα. Πρέπει και οι ιδιοκτήτες να ενδιαφερθούν να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους»  είπε μεταξύ άλλων  κάτοικος του Ωρωπού στην κάμερα.

«Πολλά είναι τα οικόπεδα  εδώ στο Κορωπί τα οποία παραμένουν ακαθάριστα. Ξερά χόρτα και ξύλα που δεν έχουν κοπεί  και αποτελούν εύκολο προσάναμμα.Έχω δίπλα στο σπίτι μου  δύο οικόπεδα τα οποία  έχουν γεμίσει χορτάρι. Πέρυσι ο δήμος το καθάρισε το χορτάρι αυτό, φέτος περιμένουμε. Θα δούμε» τόνισε κάτοικος Κορωπίου.

Οικόπεδα-βόμβες υπάρχουν και στα Καλύβια με πεταμένα μπάζα, ξύλα αλλά και σίδερα «Έχουν συμμορφωθεί πάρα πολλοί από τους δημότες. Ήδη καθαρίζουν τα οικόπεδα τους οι ιδιοκτήτες . Με τους άγνωστες ιδιοκτήτες εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα» επεσήμανε  ο επόπτης καθαριότητας του Δήμου Σαρωνικού, Δημήτρης Αγγελής.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Επίσης οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Ο καθαρισμός

Ο καθαρισμός των οικοπέδων θα πρέπει να γίνεται ως εξής:

2.Το μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Στις 31 Μαΐου 2024 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Σημειώνεται δε πως οι  ιδιοκτήτες οικοπέδων θα πρέπει  να τα καθαρίζουν από 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους αλλά και να τα διατηρούν σε καθαρή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης, έχουν την υποχρέωση να εισάγουν σε συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωση καθαρισμού για κάθε οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Ως εκ τούτου, οι δήμοι θα ελέγχουν μέσω της πλατφόρμας αν έχει υποβληθεί η δήλωση και αν όντως έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες. Με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελιών για οικόπεδα ή ακάλυπτους χώρους που δεν πληρούν τα τα κριτήρια.

3.Τα πρόστιμα

Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη οικοπέδου που δεν υποβάλλει τη σχετική δήλωση, ενώ σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή από 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες και το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν είναι μικρότερο από 70 ευρώ  αλλά ούτε και  μεγαλύτερο από 150 ευρώ.

Ενώ τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες φτάνουν μέχρι και τα 54.000 ευρώ.

 

 

 

Exit mobile version